Miljardair steekt neus in Time

De aandeelhouder is altijd welkom bij Time Warner. Vooral als hij Carl Icahn heet en gevreesd is.

Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner ligt deze dagen onder vuur door `bedrijfsovervaller' Icahn. De aandelenactivist heeft gisteren laten weten met een groep investeerders 120 miljoen aandelen Time Warner te hebben gekocht ter waarde van 2,2 miljard dollar (1,8 miljard euro). Ze verkregen daarmee 2,6 procent van de aandelen van het bedrijf.

En Icahn c.s. deed dat niet zomaar: ze willen dat Time Warner naar hen luistert, voor 20 miljard dollar aan eigen aandelen terugkoopt en de kabeldivisie van het bedrijf zo snel mogelijk van de hand doet.

Alleen dan wordt het aandeel meer waard, redeneert Icahn. En Time Warner lijkt onder de indruk.

Richard Parsons, bestuursvoorzitter van het mediaconcern, heeft Icahn per kerende post een uitnodiging gestuurd. ,,We zijn bereid te praten met elke aandeelhouder die relevante gedachten of perspectieven te bieden heeft. In die context hebben we de heer Icahn laten weten hem graag te ontmoeten'', reageerde het bedrijf volgens persbureaus. Morgen mag hij langskomen op het hoofdkantoor in New York.

Icahn maakte op zijn beurt de uitnodiging direct openbaar. Natuurlijk, zo vindt hij, het bedrijf is sinds de koersdaling na de aankoop van internetbedrijf AOL ,,prijzenswaardig'' bestuurd. Maar: ,,Time Warner heeft niet snel genoeg gehandeld'' om de waarde voor de aandeelhouders te herstellen.

Tegelijkertijd dreigt Icahn tussen de regels door met forse interventie. Hij zegt niet uit te willen sluiten op de aandeelhoudersvergadering van volgend jaar voor te stellen hem goedgezinde bestuurders voor te dragen.

Icahn is niet nieuw in de bestuurskamer van de grootste Amerikaanse ondernemingen. Eerder al bemoeide hij zich met oliemaatschappij Texaco, autofabrikant General Motors, staalfabrikant US Steel en Trans World Airlines (TWA), inmiddels failliet.

Time Warner is onder meer eigenaar van 130 tijdschriften, internetbedrijf AOL, filmstudio Warner Bros. en televisiezender HBO. De actie van Icahn heeft vooralsnog beperkt succes. De koers van het aandeel Time Warner steeg gisteren met 1,3 procent.