Mickelson wint laatste major van golfseizoen

Golfer Phil Mickelson heeft gisteren het 87ste USPGA Championship gewonnen. De behoudende strategie van de Amerikaan – jarenlang gebukt onder het predikaat `beste golfer zonder majorzege' – had effect.

Op een cruciaal moment lag de bal net naast de green. Als Mickelson vanuit die positie zijn bal in twee slagen in de hole wist te krijgen voor birdie, zou hij winnaar zijn. De Amerikaan maakte een bijna volle backswing, de bal `flopte' prachtig hoog uit het gras en rolde zachtjes door tot vlak bij de hole. De korte putt was een formaliteit. Met 276 slagen (-4) veroverde Mickelson gisteren in Springfield zijn tweede majortitel en verdrong hij Tiger Woods als leider in het clubhuis. Woods werd gedeeld vierde bij de vierde en laatste `major' van het seizoen.

Als kind sloeg Phil Mickelson duizenden golfballetjes vanuit het hoge gras naar de green die zijn ouders in hun tuin hadden laten aanleggen. Op de laatste hole van het 87ste USPGA Championship op de Baltusrol Golfclub waren zijn gedachten naar zijn kindertijd afgedwaald. ,,Ik probeerde bepaalde slagen te herinneren die ik als kind uitvoerde in de tuin'', liet hij na afloop van zijn zege weten.

Met de birdie van Mickelson op de par-5 18de hole van Baltusrol kwam gisteren een einde aan een klein uurtje enerverend golf. Een dag eerder was de vierde ronde wegens dreigend onweer en invallende duisternis afgebroken. Mickelson begon het vervolg van de slotronde met een putt voor par van een meter op hole 14 en een slag voorsprong op Steve Elkington en Thomas Björn. Op de lastige par-3 zestiende hole sloeg Mickelson zijn bal in de bunker en viel hij terug naar -3, dezelfde score als Elkington en Björn. De geroutineerde Australiër Elkington, in 1995 op de Riviera Country Club winnaar van het USPGA Championship, arriveerde als eerste op hole 18. Hij miste een putt voor birdie op een centimeter.

Thomas Björn hield op hole 18 een putt van vijf meter over om naar -4 te gaan. De bal van de sterk spelende Deen rolde recht op de hole af, Björn stak zijn arm al in de lucht om de birdie te vieren. Tot zijn ontzetting week de bal op de laatste centimeters iets af naar rechts en `lipte' uit de hole. De deur stond wijd open voor Mickelson. Jarenlang ging hij gebukt onder het predikaat `beste golfer zonder majorzege'. Hij won veel toernooien op de Amerikaanse Tour (27 inmiddels), veroverde vele miljoenen dollars, maar in de vier allesbepalende toernooien liet hij het altijd afweten.

Mickelson leed zichtbaar onder de dominantie van Woods. Vorig jaar brak hij de ban in The Masters. Hij speelde conservatiever, sloeg de bal wat minder ver maar wel nauwkeuriger. Op Baltusrol deed hij hetzelfde. Mickelson is van nature een agressieve speler. Hij geniet er van, net als iedere golfer, de bal zo ver mogelijk te laten vliegen. In Springfield wist Mickelson zich in te houden. Hij haalde bewust twintig meter van zijn afslagen af en werd beloond voor die behoudende strategie. Met zijn overwinning treedt de 35-jarige toe tot het elitegezelschap van meervoudige majorwinnaars. De man die alles kan met een golfballetje weet eindelijk optimaal gebruik te maken van zijn enorme talent.

    • Gerard Louter