Idols tussen de touwen

Het idee is even simpel als briljant, en ontsproten aan het brein van een voormalig porno-acteur, die meer in zijn mars bleek te hebben dan menigeen vermoedde toen hij voor het eerst de set betrad. Sylvester `Sly' Stallone is niet Amerika's grootste acteur, verre van dat zelfs. Toch wisten maar weinigen het zover te schoppen als hij, de op het oog wat eendimensionale spierbundel met de Italiaanse voorouders. Wereldfaam verwierf hij met zijn vertolking van bokser Rocky Balboa in de gelijknamige filmreeks, die tot op de dag van vandaag gretig aftrek vindt.

Ook in zijn tweede carrière, die van tv-producer, blijkt `Rambo' niet de dommekracht waar sommigen hem nog steeds voor houden. Terend op zijn roem als Rocky bedacht hij een reality-programma, waarvan de eerste aflevering vanavond te zien is bij de Yorin-doorstartzender RTL7: The Contender. Wie de pilot heeft gezien, kan niets anders dan constateren dat Stallone's bovenkamer nog prima functioneert, en alle mokerslagen die hij op de filmset heeft moeten incasseren dus inderdaad nep waren.

`De Uitdager' draait om zestien overambitieuze bokskampioenen in spe, die worden samengebracht in een gelikte sportschool nabij Los Angeles, alwaar ze wonen, slapen en trainen, en letterlijk het gevecht met elkaar aangaan. De winnaar van de afvalrace toucheert één miljoen dollar en is, aldus de makers, verzekerd van een lucratieve profcarrière.

Dat laatste valt nog te bezien, but who cares? The Contender is, getuige ook de kijkcijfers in de Verenigde Staten, de ultieme reality-soap: een meesterlijke mix van Idols en Big Brother, voorzien van een snufje De Sterkste Man en een vleugje Sterrenslag. En dat alles overgoten met een door en door Amerikaanse saus, met veel gevoel voor show en dramatiek.

Nu is dat laatste onvermijdelijk zodra het om boksen gaat, want the noble art of selfdefence is niet alleen dé metafoor van het leven, het is vooral een vermakelijk circus. Bevolkt door zelfbenoemde krijgers en koningen, de een nog krachtiger dan de ander, zowel in woord als gebaar. Breng dat alles samen tussen de touwen, houd hun een worst voor en succes verzekerd. Weet Sylvester Stallone.

The contender, 17 afleveringen, RTL7, 21.30-22.40u.

    • Mark Hoogstad