Huiszoeking bij Helios na vliegramp

De Cyprische politie heeft het kantoor van vliegtuigmaatschappij Helios doorzocht. De politie zoekt naar aanwijzingen voor een mogelijk strafrechtelijk onderzoek naar het vliegtuigongeluk op zondag.

Bij het ongeluk, nabij de Griekse hoofdstad Athene, kwamen alle 121 inzettenden, onder wie de zes bemanningsleden, om het leven. Lijkschouwers gaan ervan uit dat alle inzittenden dood of in ieder geval bewusteloos waren toen het vliegtuig neerstortte.

De Cyprische lowbudget luchtvaartmaatschappij Helios, ontstaan in 1999, staat sinds het ongeluk van zondagmiddag bloot aan hevige kritiek. Medewerkers zeggen dat de maatschappij eerder al te maken had met onveilige situaties. Het ongeluk met de Boeing-737 werd waarschijnlijk veroorzaakt door problemen met de luchtdruk in het vliegtuig, waardoor het erg koud werd in de kabine en de zuurstof opraakte.

Na het ongeluk ventileerden Helios-werknemers hun onvrede over de maatschappij in de media. Piloten van Helios zouden de afgelopen weken hebben geweigerd te vliegen vanwege de slechte staat van de toestellen van Helios. Volgens de politie in Cyprus verleent Helios volledige medewerking aan het onderzoek. De Cyprische procureur-generaal Petros Klerides zei dat er gezocht wordt naar ,,bewijs dat mogelijk bruikbaar is voor een strafrechtelijk onderzoek''.

Er is autopsie verricht op twaalf lijken. De lichamen van de overige slachtoffers waren grotendeels verbrand. Lijkschouwers gaan ervan uit dat alle inzittenden bewusteloos of dood waren toen het vliegtuig neerstortte. Twaalf van de onderzochte lijken waren nog niet dood toen het vliegtuig neerstortte. Er is nog geen definitieve uitslag van de lijkschouwing, maar patholoog-anatoom Philippos Koutsaftis zei: ,,Er was vlak voor de dood van de slachtoffers circulatie in hun hart en longen. Dat betekent niet dat ze bij bewustzijn waren, maar dat ze wel ademden.'' Er zijn nog drie lijken niet gevonden, waaronder het lichaam van de Duitse gezagvoerder.

De Griekse politie heeft een man gearresteerd die zei vlak voor de crash een sms-bericht te hebben ontvangen van een van de slachtoffers. Hij blijkt het verhaal verzonnen te hebben. ,,Vaarwel neef, we bevriezen'', zou de opgepakte Nektarios-Sotirios Voutas hebben ontvangen. De 32-jarige Voutas heeft bekend dat hij uit hang naar publiciteit het bericht verzonnen had. Zijn neef Nikos Petridis zou het sms'je hebben verstuurd, maar op de passagierslijst kwam die naam niet voor.