Honderden gezinnen uit Gazastrook

Honderden families in de Israëlische nederzettingen in de Gazastrook verlaten vandaag vrijwillig hun huizen en bedrijven.

Wie voor middernacht niet is vertrokken en zich verzet, verliest eenderde van de toegezegde vergoeding voor verlies van huis en bedrijf. ,,We schatten dat ruim 400 families vandaag zullen verhuizen'', aldus Eli Levie, hoofdinspecteur van de Emek-politiebrigade in Neve Dekalim: ,,75 procent vertrekt met eigen middelen.''

Politie en leger denken dat de ontruiming van de 21 nederzettingen sneller dan gepland zal verlopen, als het verzet het geweldloze karakter behoudt en de feestende Palestijnen geen raketten afschieten. De operatie kan over tien dagen klaar zijn, aldus Levie. De meerderheid lijkt verlies van de financiële vergoeding, die kan oplopen tot 400.000 dollar per familie, niet te willen riskeren. Volgens Levie is een aantal kleinere nederzettingen in de Gazastrook al bijna leeg en concentreert het verzet zich in het ideologisch radicale Kfar Darom en in het afgesloten hoofdplaatsje Neve Dekalim, waar ongeveer de helft van de religieus-zionistische families weigert te vertrekken.

Voor verhuizers is het overigens niet eenvoudig om zelfs onder politiebegeleiding Neve Dekalim te bereiken. ,,We zijn door de zeven cirkels van de hel gegaan'', aldus Antony Levie, directeur van een verhuisbedrijf als hij hevig transpirerend zijn trucks door de straten van Neve Dekalim leidt. Wegblokkades in Israël zelf, aangestoken autobanden op de weg, demonstranten bij de nederzettingen hielden de chauffeurs urenlang op. ,,En maar praten en praten, ze denken dat zij de enige echte joden in de wereld zijn. Egoïsten'', gromt Levie die zijn Russische sprekende chauffeurs moet manen geduld te hebben met de voortdurend biddende, zingende en demonstrerende jongeren.

Tussen bewoners van Neve Dekalim en de overwegend jonge demonstranten van buiten – er zouden zich in totaal 2.500 extremisten in Neve Dekalim bevinden en nog eens 2000 in de andere gemeenschappen – ontstonden felle discussies over de blokkades, het lekprikken van banden en ander ongerief. De bewoners, althans degenen die vrijwillig vertrekken, vrezen daardoor de deadline van middernacht niet te halen. Vanaf morgen zal de politie, die nu nog zeer tolerant en terughoudend optreedt, demonstranten onmiddellijk arresteren als zij de uitvoering van het Gazabesluit blokkeren. ,,Het succes van deze missie staat vast'', aldus inspecteur Levie.

Demonstranten en sommige bewoners hopen nog altijd op een wonder en daarom werden gisteren tot diep in de nacht emotionele gebedsbijeenkomsten gehouden bij de synagoge van het dorp met 2800 inwoners.. Minister van Defensie Mofaz kondigde vandaag aan dat de Palestijnen pas een maand nadat de nederzettingen zijn verlaten tot deze plaatsen worden toegelaten, omdat de militaire brigades voorlopig nog in Gaza blijven.

    • Oscar Garschagen