`Gazastrook blijft Palestijnse gevangenis'

Gaza maakt zich op voor een groot bevrijdingsfeest, al wordt het een bevrijding binnen door Israël gedicteerde grenzen. Hamas-leden voeren voor de gelegenheid de Palestijnse vlag.

,,Eindelijk gerechtigheid. Na 38 jaar bezetting'', zegt Hussaam. Hij zit samen met zijn vrienden te kijken hoe graafmachines en bulldozers in de verte de eerste joodse nederzettingen ontmantelen. ,,Ze hebben hier met hun kolonies onze beste grond bezet, het schaarse water gestolen en ons leven verwoest. Ze hebben hier jarenlang gemoord en huizen en boomgaarden vernield. Tanks en helikopters hebben dood en verderf gezaaid in de hele Gazastrook, allemaal met als smoes dat wij hun lieve veiligheid bedreigden, wij de terroristen.'' Zijn vrienden knikken instemmend. Ze wachten opgetogen en ongeduldig op het moment dat de laatste Israeliër de Gazastrook zal hebben verlaten.

,,Ja, het wordt een groot feest in Gaza: een overwinningsfeest. We hebben de joodse kolonisten hier eindelijk verdreven, dankzij de sumud, de standvastigheid van het verzet. Na 38 jaar komt er eindelijk een einde aan de bezetting'', zegt Ra'ed. Hij is 31 jaar en werkloos, zoals naar schatting meer dan veertig procent van de Gazanen. Ra'ed is, zoals de meerderheid van de 1,4 miljoen Palestijnen in Gaza, onder de bezetting geboren. Hij heeft nooit iets anders gekend.

Even verderop in Gaza-stad wordt de laatste hand gelegd aan de voorbereiding van het grote overwinningsfeest. Om het moderne witte torengebouw van de Bank van Palestina zijn langs weerszijden twintig meter lange Palestijnse vlaggen gedrapeerd. Op het plein ervoor klinkt militaire muziek. Vrijwilligers schrobben graffiti van de muren in de stad en op het strand wordt zwerfvuil bij elkaar geveegd. In de binnenstad rijden Palestijnse jongeren nu al jubelrondjes in auto's met Palestijnse groen-wit-rood-zwarte vlaggen op de motorkap. Rond de Palestijnse vlag is in de afgelopen periode een kleine industrie uit de grond gerezen. Tot en met broeken in Palestijnse kleuren toe.

Achtenveertig uur voor D-day is de hele Palestijnse gemeenschap op de been. De fundamentalistische Hamas-beweging en de radicale Islamitische Jihad hielden zondagnacht al luidruchtige overwinningsdemonstraties. Hamas riep zijn aanhang op om massaal naar de moskeeën van Gaza te komen, als start van de campagne. De extremistische Jihad liep zijn eigen optocht door Gaza-stad. En ook de Palestijnse Autoriteit (PA) organiseerde maandagavond in het zuiden van de stad een grote betoging, met vooral veel gele vlaggen van de Fatah-jeugd.

Hun spandoeken voorspellen: vandaag Gaza, morgen de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem. De PA, die aanvankelijk weigerde de unilaterale Israëlische terugtrekking als een overwinning te zien, wil nu duidelijk niet langer onderdoen voor de strijdbare mobilisatiecampagnes van Hamas en Jihad, die de `overwinning' zouden willen opeisen.

Zondagavond is bekendgemaakt dat Hamas en de PA een akkoord hebben bereikt omtrent de Israëlische terugtrekking. De islamitische partijen zouden hebben beloofd om geen eigen vlaggen te voeren maar allemaal de Palestijnse kleuren te dragen. En bij de jongste betoging waren er inderdaad nog maar weinig groene Hamas-vlaggen te bespeuren. Voor wat de toekomst van Gaza en de verlaten joodse nederzettingen betreft hebben de PA en Hamas afgesproken in overleg te zullen opereren. Er is een coördinatie-comité opgericht om die samenwerking vaste vorm te geven. De Islamitische Jihad doet aan dat overleg niet mee.

Voorlopig bereidt de Palestijnse bevolking van Gaza zich dus voor op een groot feest. Maar toch zijn de meesten zich terdege bewust van het feit dat er over die `overwinning' een donkere schaduw hangt. ,,Wij hebben na 38 jaar eindelijk geen bezetting meer, maar we zijn ook niet vrij. Gaza is afgesloten van de rest van de wereld. Israel controleert alle grenzen, de zee en het luchtruim. Dit blijft onze gevangenis. En dat is een heel hoge prijs die wij moeten betalen voor de intifadah'', verzucht de 31-jarige Ra'ed.

    • Wilfried Bossier