Directeur KvK weg om hoge onkosten

De directeur en het dagelijks bestuur van de Kamer van Koophandel Rijnland zijn gisteravond opgestapt. Dat gebeurde na afloop van een vergadering van het algemeen bestuur in Leiden.

Aanleiding is een uitgelekt onderzoek van accountantsbureau PriceWaterhouseCoopers (PWC) naar declaratiegedrag van de directeur, André Berkhout. De directeur zou in vijf jaar tijd ruim 110.000 euro hebben gedeclareerd. De declaraties overschrijden volgens de accountant ,,de grenzen van het aanvaardbare''.

De accountant uit ook kritiek op de voorzitter van de Kamer van Koophandel, Cornelis Piket. Zijn beveiligingsbedrijf Hillsafety beveiligde sinds 2001 de kantoren van de Kamer in Lisse, Leiden en Alphen aan den Rijn. Dat kostte 212.360 euro. Volgens PWC is het onmogelijk om te zeggen of dit tarief marktconform is. Hillsafety, een bedrijf uit Alphen aan den Rijn, diende van tevoren wel offertes in. Toch schrijft PWC dat ,,op de wijze waarop nu wordt gewerkt, geen vergelijking van tarieven tussen meerdere aanbieders plaatsheeft. Daardoor kan geen antwoord gegeven worden op de vraag of de tarieven van de huidige leveranciers marktconform zijn of niet.''

De gunning van het werk roept ,,twijfels'' op over de ,,integriteit van de relaties'' tussen Piket en Berkhout. ,,In een aantal gevallen is sprake van risico's, voortvloeiend uit een mogelijke belangenverstrengeling'', zo staat in het onderzoek.

Piket is samen met zijn mede-bestuursleden J. van den Brink en R. Haak, vrijwillig afgetreden, zo bevestigde hij vandaag. Over het onderzoek van de accountant en de rol van zijn beveiligingsbedrijf wilde hij niets zeggen.

Het onderzoek van de accountant werd ingesteld omdat personeelsleden van de Kamer van Koophandel klaagden over het ruime declaratiegedrag van de directeur. Daarnaast waren er klachten over het feit dat de directeur de

Kamer van Koophandel kunst van zijn vrouw en de auto van zijn schoonzus liet kopen.

Omdat de directeur, die tijdens het onderzoek geschorst was, geen formele regels had overtreden mocht hij op 13 juli weer aan het werk gaan.

Vorige week eiste werkgeversorganisatie VNO-NCW al het aftreden van de directeur. Volgens directeur Bert Mooren van VNO-NCW West heeft Berkhout de Kamer ,,ernstig in diskrediet gebracht''. ,,In al mijn jaren als directeur heb ik nog nooit zoiets meegemaakt. Mijnheer Berkhout doet alsof de Kamer zijn eigendom is in plaats van zich op te stellen als dienaar van het bedrijfsleven'', zegt Mooren.