C & W doet bod op Britse concurrent

Het Britse telecombedrijf Cable & Wireless heeft vanochtend bevestigd dat het voor een bedrag van 594 miljoen pond sterling (865 miljoen euro) in contanten rivaal Energis over wil nemen.

Gisteren deed het veel kleinere telecombedrijf Thus Group nog een onverwacht bod op Energis ter waarde van 800 miljoen pond. Dat werd na korte tijd afgeslagen door Energis.

Cable & Wireless biedt telefoon- en internetdiensten aan het bedrijfsleven. De onderneming is de grootste aanbieder op dat gebied in Groot-Brittannië na British Telecom.

Cable & Wireless verwacht door de overname van Energis in de periode 2006-2007 ongeveer 55 miljoen pond te kunnen besparen. Daarna rekent het bedrijf op een jaarlijkse besparing van 80 miljoen pond.

,,De aankoop van Energis is een nieuwe stap in de ontwikkeling van Cable & Wireless in Groot-Brittannië en moet de strategische transitie versnellen'', aldus topman F. Caio vanmorgen.

De overname is de eerste belangrijke in de Britse telecommarkt. In deze sector zijn veel bedrijven die elkaar zwaar beconcurreren. Energis heeft verklaard dat het bod van Cable & Wireless significant beter was dan het bod van Thus, omdat het bod van Cable & Wireless grotendeels cash is.

De raad van bestuur van Chelys, het moederbedrijf van Energis, zei vanochtend in een verklaring dat ze het bod van Thus zorgvuldig heeft bestudeerd en heeft verworpen, om redenen van de hoogte van het overnamebod, de onzekerheid omtrent het bod en de vraag of het bod daadwerkelijk kon worden uitgevoerd.

Aandelen van Cable & Wireless noteerden vanochtend op de effectenbeurs van Londen 3 procent lager op 157 pence. Analisten zeiden dat veel beleggers waarschijnlijk teleurgesteld zijn over de mate waarin Cable & Wireless synergievoordelen denkt te kunnen behalen met de overname. Van de andere kant wezen andere deskundigen op de grotere schaal die Cable & Wireless met de overname van Energis in Groot-Brittannië kan krijgen.

Analisten waren verrast over het bod dat Thus gisteren deed, omdat het bedrijf vele malen kleiner is dan Energis. Bestuursvoorzitter van Thus, W. Allan, zei dat hij serieus was geïntereseerd in Energis.

Topman Allan liet doorschemeren dat Thus al sinds januari van dit jaar avances maakte naar Energis. Overigens is Allan een voormalige topmanager van Cable & Wireless.

Ook liet Allan weten dat hij net als Cable & Wireless veel kostenbesparingen had kunnen realiseren met de overname van Energis. Op de beurs heeft Thus een marktwaarde van 212 miljoen Britse pond (311 miljoen euro).