Bulgarije heeft weer regering

In Bulgarije hebben na zeven weken touwtrekken de drie grootste partijen in het parlement gisteren een akkoord bereikt voor de vorming van een nieuwe regering.

De leiders van de Bulgaarse Socialistische Partij (BSP), de Nationale Beweging Simeon II (NDSV) en de Beweging voor Rechten en Vrijheden (DPS) werden het eens over een coalitie die wordt geleid door BSP-leider Sergej Stanisjev. Van de zestien ministers levert de Nationale Beweging er vijf en de DPS, de partij van de Turkse minderheid, drie. De regering kan beschikken over de steun van 169 van de 240 parlementariërs. Vandaag presenteert de nieuwe premier zijn regering in het parlement voor een motie van vertrouwen.

Na de verkiezingen van 26 juni, die leidden tot een zege van de socialisten, hebben de leiders van de grote partijen zeven weken lang zonder resultaat geprobeerd een meerderheidsregering te vormen. Door de lange formatie heeft Bulgarije kostbare tijd verloren in zijn streven, uiterlijk komende herfst hervormingen door te voeren die de weg naar de toetreding tot de Europese Unie op 1 januari 2007 moeten effenen. De leiders van de BSP en de Nationale Beweging zeiden gisteren er het volste vertrouwen in te hebben de hervormingen nog tijdig te kunnen realiseren. ,,Ons doel is te voldoen aan de verwachtingen van de Bulgaren en Bulgarije de mogelijkheid te geven tot de EU toe te treden. De stabiliteit van deze regering zal dat doel dichterbij brengen'', aldus BSP-leider Stanisjev. Sakskoburgotski sprak van ,,een positief signaal voor Europa''. ,,Ik denk en hoop dat we samen de Europese integratie bereiken, waar we al jaren voor werken.''