Automobilisten tanken rustig door

De stijgende benzineprijs weerhoudt de Nederlandse automobilisten er niet van om meer te tanken. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen heeft gepubliceerd. Marktleider Shell heeft vandaag voor de derde keer in vijf dagen zijn adviesprijzen verhoogd. Euro ongelood kost nu 1,439 euro per liter, super komt op 1,493 euro.

Het CBS vergeleek het benzinegebruik in juni met dezelfde maand een jaar eerder. In juni dit jaar werd er, gemeten in liters, 2,7 procent meer getankt, ondanks dat de prijzen voor diesel, benzine en autogas ongeveer 10 procent hoger lagen. Waarom er meer is getankt, is niet duidelijk, volgens het CBS.

Econoom M. Vergeer van het CBS wijst erop dat ook in april en mei de verkoop steeg, terwijl de benzineprijs omhoogging. ,,Men moppert wel, maar tankt gewoon door'', concludeert Vergeer.

Het is volgens het CBS niet verantwoord om uit de cijfers te concluderen dat er geen enkele verhouding is tussen de benzineprijs en de omzet van de tankstations. ,,Vorig jaar daalde de verkoop wel, met 2,6 procent, terwijl de prijs met 8,3 procent steeg'', aldus Vergeer. ,,Dat dalende patroon deed zich vrijwel het hele jaar 2004 voor, alleen in november en december was er sprake van een minimale toename van de verkoop.''

Nederland kent bijna de duurste benzine ter wereld, volgens onderzoeksbureau Airinc, dat de kosten van levensonderhoud in grote steden onderzoekt. Alleen de Turken betalen meer voor een liter euro ongelood. Russen krijgen voor hetzelfde geld daarentegen drie liter. In Amsterdam kostte een liter van de meest gebruikte benzine twee maanden geleden 1,409 euro, de hoogste prijs die Airinc wereldwijd heeft kunnen noteren, op die in Istanbul na. De inwoners van deze Turkse stad moesten maar liefst 1,598 euro per liter betalen. Venezolaanse automobilisten betalen het minst.