Zelfs Heracles zet onsamenhangend PSV te kijk

Alsof de Griekse halfgod Heracles zojuist één van zijn vrijwel onmogelijk te klaren werken met goed gevolg had afgelegd, zo voelde het 1-1 gelijkspel voor de nieuwkomer uit Almelo tegen landskampioen PSV. Heracles – spreek uit Héracles en niet Herácles zoals Almeloër Tom Egbers de kijkers van Studio Sport ten onrechte wil doen geloven – verwierf volgens de mythe met twaalf uitgevoerde opdrachten onsterfelijkheid, maar voor de voetballers uit Twente was de seizoensopening van zaterdag pas het begin van een lang gevecht om lijfsbehoud. En ook het huidige PSV van Guus Hiddink is op dit moment geen schim van de ploeg die zich vorig seizoen `de godenzonen van de eredivisie' mocht noemen.

Vooraf had vrijwel niemand serieus rekening gehouden met een verrassing op het nieuwe kunstgrasveld in Almelo. In aanloop naar het duel tussen `de twee kampioenen' kende de thuisclub een turbulente week. Hoewel Heracles een bekerduel met de amateurs van DCG met 3-0 had gewonnen werd de club toch als verliezer aangewezen, toen bleek dat de geschorste aanvaller Sergio Hellings ten onrechte had gespeeld. Een blunder van de eerste orde, maar de eigen aanhang kon er nog wel de humor van in zien. `Cupfighters, maar nu ff niet', stond er op een groot spandoek in het Polman Stadion te lezen. De voetbalfans in Almelo waren al lang blij dat Heracles na een afwezigheid van twintig jaar weer terug in de eredivisie is.

PSV was zelfs een dag eerder naar Almelo vertrokken om vast te kunnen wennen aan voetballen op kunstgras. Nooit eerder werd een duel in de hoogste afdeling van het Nederlandse betaalde voetbal op een dergelijke ondergrond gespeeld. De primeur vervulde Heracles-voorzitter Jan Smit zichtbaar met trots, maar de gasten uit Eindhoven waren niet erg te spreken over het veld dat niet naar gras rook. Hiddink, die benadrukte dat het matige optreden van PSV niet aan de mat had gelegen: ,,Iets dat naar gemaaid gras ruikt past beter bij de ambiance.'' Aanvoerder Phillip Cocu: ,,Van mij hoeft het niet. Het veld was glad. Ik voelde mijn achillespezen. Ik denk niet dat dit bevordelijk is om blessures te voorkomen.''

Verleden seizoen bewees PSV dat een goed draaiend elftal dé manier is om kwetsuren te voorkomen. De huidige formatie is ver verwijderd van de ploeg die wist te domineren in de eredivisie en verraste in de Champions League. Pijntjes steken dan al snel de kop op. `Het nieuwe PSV' had zelfs tegen het nietige Heracles moeite de tegenstander zijn wil op te leggen. Opnieuw bleek dat het verlies van Mark van Bommel, Ji Sung Park en Johann Vogel niet op te vangen is met het aantrekken van Timmy Simons, Mika Väyrynen en Osmar Ferreyra. Net als in het 2-1 verloren duel om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax miste PSV diepgang en creativiteit. Met terugwerkende kracht blijkt nu echter pas hoe belangrijk de in het verleden vaak verguisde Park voor de Eindhovenaren was.

Het contrast met de zomer van 2004 is groot. Destijds werd PSV na het verlies van onder anderen Arjen Robben en Mateja Kezman door vrijwel alles en iedereen afgeschreven als titelkandidaat. Nieuwkomers als Alex, Gomes, Jefferson Farfán en DaMarcus Beasley bleken wonderwel in de groep te passen en zorgden voor een frisse wind. PSV kon bouwen op een solide defensie, een ijzersterk middenveld en een voor de Nederlandse competitie aanvaardbare voorhoede.

Het PSV van het seizoen 2005/2006 leunt vooralsnog op de onveranderd gebleven defensie. Van de nieuwelingen is tot dusver alleen Simons een aanwinst gebleken, maar de Belg is eerder een `breker' dan iemand die de lijnen uitzet. De nog altijd licht geblesseerde Väyrynen maakte zaterdagavond een zeer zwak debuut voor PSV en de Argentijn Ferreyra is nog niet klaar voor het grote werk. Ondanks het verlies aan kwaliteit leek de landskampioen zes minuten voor tijd toch nog een onverdiende zege binnen te halen na de openingstreffer van Cocu.

In tegenstelling tot vele wedstrijden in het vorig seizoen gaf de formatie van Hiddink de zege uit handen. Met nog maar een paar minuten op de klok maakte aanvaller Thijs Sluijter op gelukkige wijze de gelijkmaker. Een mislukte voorzet zeilde à la oud-international Wim Suurbier tot verrassing van Gomes en tot woede van Hiddink het doel in. Dol van geluk vierde de aanhang van Heracles de succesvolle rentree in de eredivisie. Coach Peter Bosz, cynisch: ,,Laat iedereen maar blijven roepen dat we degraderen. Dan kunnen we nooit lager zakken dan de verwachtingen.''

Hiddink was na afloop niet in voor grapjes. Hij bleef tot ruim een half uur na de wedstrijd in de kleedkamer om ,,af te koelen''. Juist nu de technisch directeur, de hoofdtrainer en bondscoach van Australië een zeer drukke tijd tegemoet gaat, had een overwinning wat rust moeten geven. Op het moment dat de tijd dringt op de transfermarkt en PSV nog alles behalve een samenhangend geheel is, traint Hiddink vandaag in Hoenderloo de internationals van Australië. Hij lijkt dit seizoen bijna de kracht en de geslepenheid van halfgod Heracles nodig te hebben om de prestaties van vorig seizoen te herhalen én de Aussies naar het WK te loodsen. Maar in het voetbal is niets onmogelijk. Dat bewees Heracles maar weer eens.

Heracles 1

PSV 1

Ruststand 0-0. 84. Cocu 0-1, 87. Sluijter 1-1. Schds: Van Sichem. Tsch: 8.100. Gele kaart: Wuytens (Heracles), Afellay en Robert (PSV).

    • Koen Greven