Vuilnis in A'dam niet opgehaald tijdens Sail

Tijdens het grote zeilevenement Sail, dat overmorgen in Amsterdam begint, zal de vuilnis niet worden opgehaald. Dat is een van de gevolgen van de stakingen van enkele gemeentediensten in de hoofdstad. Volgens een woordvoerder van de vakbond AbvaKabo FNV krijgt de Amsterdamse staking mogelijk een landelijk vervolg.

Vandaag legden diverse gemeentediensten in Amsterdam hun werkzaamheden voor één week stil. Het reinigingspersoneel haalt tot en met aankomende zondag geen huisvuil op en veegt de straten niet. De brandweer rukt komende week alleen nog uit voor brand en gaat betaalde dienstverlening gratis aanbieden. Ook de Dienst Binnenwater Beheer staakt. Er zullen geen havengelden worden geïnd en geen bekeuringen worden uitgeschreven.

De Wereldhavendagen in Rotterdam, op 2 en 3 september, zijn volgens de vakbondwoordvoerder het volgende doelwit. Als die stakingen niet het gewenste resultaat opleveren, dan volgen ,,landelijke acties''. Stakingen van diverse gemeentediensten zullen om de beurt en op één plaats tegelijk plaatsvinden, aldus de woordvoerder.

De bonden hopen met de stakingen alsnog een ,,acceptabele'' CAO voor gemeentepersoneel te bewerkstelligen. De bonden hadden naar eigen zeggen gehoopt op ,,bezinning'' bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die namens de gemeenten onderhandelt. Afgelopen voorjaar liepen de CAO-onderhandelingen na meer dan een jaar vast.

Volgens VNG-onderhandelaar Ina Sjerps is er al in mei een uitnodiging gestuurd om verder te praten, maar weigeren de bonden. De stakingen in Amsterdam noemt ze ,,ontzettend sneu voor de burger en het midden- en kleinbedrijf''. Volgens de bonden zijn er afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam over de volksgezondheid, de openbare orde en de veiligheid tijdens de stakingen.