Vaderlandse bloemkool

Zal de oer-Hollandse bloemkool verdwijnen? Nieuwe door de Europese Unie opgelegde mestregels die in 2006 van kracht worden zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat de populairste groente van ons land niet langer in Nederland zal worden geteeld. Ook andere groenten, zoals prei, nummer 9 op de top-tien groentelijst, worden het slachtoffer van de nieuwe, strenge regels voor intensieve landbouw. Tot nu toe mag een boer zelf beslissen hoeveel mest hij gebruikt, mits er niet te veel stikstof in het grondwater terechtkomt. Volgens de boerenorganisatie LTO Nederland kunnen de Nederlandse telers straks niet concurreren met de boeren in bijvoorbeeld Polen en Frankrijk waar de boerenbedrijven verder uit elkaar liggen waardoor meer mest kan worden gebruikt. Nederland heeft van alle Europese landen het grootste mestverschot van Europa. De Stichting Natuur en Milieu vindt de nieuwe regels nog niet streng genoeg. Wellicht staat er straks een allochtone bloemkool met papje en geraspte nootmuskaat op het menu.

Vandaag een recept voor een pittig, knapperig bloemkoolgerecht, afkomstig uit de Indiase keuken. Bereiding: maak de bloemkool schoon en snijd in roosjes. Kikkererwtenmeel is te koop in Indiase of andere exotische winkels. Voor dit gerecht kan ook gewone bloem worden gebruikt. Doe meel of bloem, met de kurkuma, de gewenste hoeveelheid kerriepoeder en zout in een kom. Voeg ongeveer 120 milliliter water toe en klop alles met een garde of mixer tot een stevig beslag. Laat het beslag een half uur rusten. Het beslag is dan nog iets dikker geworden. Het kan zijn dat er nog een beetje water moet worden toegevoegd. Het beslag moet zo dik zijn dat het aan de bloemkoolroosjes blijft hangen. Wentel de bloemkoolroosjes door het beslag en bak ze, per vijf stuks gelijk, in een frituurpan of in een royaal van olie voorziene hapjespan of wok. De baktijd bedraagt enkele minuten. Het beslag dient gaar en lichtbruin te zijn en de bloemkool knapperig. Laat de bloemkool even op keukenpapier uitlekken. Serveer als hapje of als groente bij een hoofdgerecht.

Morgen: amandeltaart.

    • Anne Scheepmaker