Trein ontspoord bij A'dam

Bij treinstation Amsterdam CS is vanmorgen rond negen uur een personentrein ontspoord. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Er zaten enkele honderden reizigers in de trein. Dat meldt een woordvoerder van ProRail, de beheerder van het spoor.

Bij de ontsporing is een `middenportaal' omver gereden. Hierdoor ligt de bovenleiding aan de gehele westzijde van het station eraf. Omdat de spanning van alle bovenleidingen is gehaald, is er nauwelijks treinverkeer mogelijk van en naar Amsterdam Centraal. Aan de oostzijde kwam het verkeer eind van de ochtend langzaam weer op gang.

De ontsporing vond op bijna dezelfde locatie plaats als waar begin juni tweemaal andere treinen ontspoorden. De Inspectie van Verkeer en Waterstaat stelt een onderzoek in naar de oorzaak. Het onderzoek naar de vorige ontsporingen is eind deze maand klaar.

Woensdag begint het maritieme evenement Sail waarvoor naar verwachting enkele honderdduizenden mensen naar Amsterdam zullen proberen te komen.

De hulpverlening kwam na het ongeluk snel op gang, stelt ProRail. ,,Voor tien uur was iedereen de trein uit'', aldus een medewerkster. Jan Martin, afkomstig uit Duitsland, zat in het laatste rijtuig: ,,Eerst hoorden we een vreemd geluid, toen begon de trein te slingeren en meteen daarna vloog hij omhoog.''