Trainer Koeman wacht zware taak bij pover Feyenoord

Feyenoord won gisteren op punten van Pierre van Hooijdonk, maar de geest van de lange midvoor blijft rondwaren in de Rotterdam-Zuid. Twee jaar na zijn vertrek uit De Kuip is de stadionclub geen gevaarlijke outsider meer, maar een grijze middenmoter. De UEFA-Cupwinnaar van 2002 is zonder de inbreng van de vrijetrappenspecialist geen schim van de ploeg die het elke tegenstander lastig kon maken. Daarin zal Erwin Koeman weinig verandering kunnen brengen. De nieuwe, onervaren voetbaltrainer wacht de ondankbare taak Feyenoord te laten wedijveren met de sterkere rivalen PSV en Ajax.

Van Hooijdonk, toegezongen tijdens de warming-up, kon geen stempel op de wedstrijd drukken. Hij miste drie vrije trappen en gleed daarbij een keer uit. ,,Het been luistert niet altijd'', verklaarde PiAir na afloop. Hij benadrukte het krachtsverschil met Feyenoord. Daarmee gaf hij zijn eerdere werkgever – de afgelopen twee seizoenen speelde hij voor het Turkse Fenerbahçe – te veel eer. NAC had het de kwetsbare thuisploeg lastig kunnen maken, maar de vleugellamme ploeg uit Breda verzandde in combinatievoetbal door het overvolle centrum van de Rotterdamse verdediging.

De 2-0 zege op NAC was een morele opsteker voor Feyenoord en een ruggensteun voor de opvolger van de vorig seizoen vertrokken Ruud Gullit. Feyenoord staat na de eerste speelronde twee punten voor op PSV en drie op Ajax, maar de stand op de ranglijst geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. De oudste broer Koeman was na afloop de eerste om de gedeelde koppositie van Feyenoord te relativeren. ,,Er moet nog veel verbeteren'', luidde zijn understatement.

Het vertoonde veldspel tegen NAC was geen verrassing voor de voetbalvolgers die de volle ziekenboeg en het aan- en verkoopbeleid tijdens de zomerstop nader bestudeerde. De resultaten tijdens de oefencampagne waren weinig hoopvol. En het rumoer rond de vermeende verkoop van Dirk Kuijt en Salomon Kalou aan een investeringsmaatschappij hield de gemoederen flink bezig. De berichtgeving in het Algemeen Dagblad bleek niet te kloppen, maar de rust in de selectie was door alle commotie flink verstoord. Alle spelers hebben een spreekverbod over de affaire en mochten alleen over de wedstrijd praten.

Beide topspelers, vorig seizoen goed voor bijna de hele doelpuntenproductie, speelden gisteren onder hun kunnen. Kalou demonstreerde slechts bij vlagen een vleugje van zijn klasse met flitsende solo's die in schoonheid stierven. Kuijt, de nieuwe aanvoerder, maakte na de pauze met een droge knal het tweede en beslissende doelpunt. Verder schoot hij per ongeluk een cornervlag kapot, tijdens een wanhopige poging de bal binnen te houden. Deze vorm van vechtlust verleidde het publiek tot een staande ovatie.

Sebastian Pardo had de score na een klein half uur geopend met een fraaie, maar niet onhoudbare vrije trap. NAC-doelman Davy Schollen stond verkeerd, want een paar meter voor de doellijn opgesteld. Het gekrulde schot van de kleine Chileen was het enige hoogtepunt in de eerste helft. In de tweede helft was het veldspel van Feyenoord nog even rommelig en het balverlies was niet meer te tellen. De thuisploeg hing als los zand aan elkaar. In vorm of niet, Kuijt en Kalou zijn de enige smaakmakers in het kleurloze elftal.

Het gemis van de geblesseerde twintigers Shinji Ono en Nicky Hofs liet zich gelden op het middenveld. De dertigers Patrick

Paauwe en Alfred Schreuder waren door de vorige trainer al afgeschreven, maar tegen NAC stonden ze (noodgedwongen) in de vijfmans middenlinie opgesteld. Het vertrek van de Belgische diesel Bart Goor is een aderlating voor Feyenoord, dat zijn ontevreden captain liet terugkeren naar Anderlecht. Geld voor echte versterkingen schijnt er niet te zijn, alle stadionrecettes ten spijt. Feyenoord is al jaren verstoken van de echte vetpot: de Champions League.

Een van de weinige lichtpuntjes was de inbreng van de multifunctionele verdediger Serginho Greene. De geboren Amsterdammer speelde bij afwezigheid van de geblesseerde Amerikaan Cory Gibbs in het centrum van de defensie, waar hij opviel door zijn rust, techniek en overzicht. Maar de flegmatieke Greene is geen houwdegen en hij krijgt het tegen fysieke sterke spitsen nog lastig. Bij NAC was de kleine Victor Sikora geen partij voor de relatief goedkope aanwinst van RKC.

Greene kreeg na afloop lof van zijn trainer, die ook mild was voor de tweede debutant. Ali Boussaboun wilde tegen zijn vorige werkgever NAC extra zijn best doen, wat in de praktijk neerkwam op een overvloed aan loopacties en passeerbewegingen. De snelle en schotvaardige spits stond voor de gelegenheid – Romeo Castelen is geblesseerd – als rechtsbuiten opgesteld. Op deze positie toonde hij weinig vernuft en raffinement. De onstuimige Boussaboun lijkt veroordeeld tot een rol van pinchhitter, tenzij Kuijt (Liverpool?) of Kalou (PSV?) alsnog verkocht worden.

Hun vertrek is in sportief opzicht een doemscenario voor Feyenoord, dat nog steeds afhankelijk is van het koningskoppel K2. Ironisch genoeg hebben zij het verlies van Pierre van Hooijdonk goed opgevangen. Het is de rest van het elftal dat steeds meer gebreken vertoont. De verloren zoon wilde geen zout in de wonden wrijven. ,,Feyenoord is geen Atletico Ananas en doet altijd mee voor de prijzen'', overdreef Van Hooijdonk.

Feyenoord 2

NAC 0

Ruststand 1-0. 23. Pardo 1-0, 72. Kuijt 2-0. Schds: Temmink. Tsch: 35.000. Gele kaart: Zwaanswijk (NAC).

    • Jaap Bloembergen