Topman langer bij KPN

Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer (61) tekent voor maximaal drie jaar bij als eerste man van KPN. De commissarissen van KPN hebben de verlenging van het arbeidscontract vanochtend ,,met genoegen'' bekendgemaakt. Zijn contract zou anders op 1 juli volgend jaar zijn afgelopen.

De koers van KPN was vanochtend op een verder stabiele beurs bijna 1 procent hoger op 7,40 euro.

Scheepbouwer kreeg in september 2001 een vijfjarig contract met als eerste prioriteit het herstellen van het vertrouwen van de financierende banken na de slecht verwerkte overname van het Duitse mobielebelbedrijf E-plus en de scheefgetrokken financiële positie van KPN.

De commissarissen hebben Scheepbouwer de afgelopen weken gevraagd langer aan te blijven om de in maart van dit jaar ingezette reorganisatie te leiden. KPN kondigde toen een grootscheepse sanering aan, waarbij in een periode van vijf jaar 8.000 banen gaan verdwijnen, vooral in de activiteiten voor vaste telefonie. Eind juni waren al 1.070 voltijdbanen geschrapt en had KPN 26.900 voltijdbanen. Tegelijkertijd zet het concern met nieuwe investeringen in op verdere versterking van de mobiele telefonie en internettoepassingen en kocht KPN voor 980 miljoen euro Telfort, een kleinere Nederlandse concurrent in mobiele telefonie.

De commissarissen willen nu dat Scheepbouwer de ,,cruciale eerste fase van de transformatieperiode'' blijft leiden en ,,in staat wordt gesteld om de door hem ontwikkelde visie uit te voeren''.

De arbeidsvoorwaarden van Scheepbouwer blijven dezelfde, zegt KPN vanochtend in zijn persbericht, met dien verstande dat Scheepbouwers eenmalige uitkering bij zijn pensioen van 2,5 miljoen euro nu wordt doorgeschoven naar de feitelijke einddatum van zijn contract.

Ander KPN-nieuws van vanochtend was de verkoop van dochter Xantic (satellietcommunicatie), die 50 miljoen euro boekkwinst oplevert.

Verder meldde de Britse krant Sunday Times gisteren dat KPN samen met concurrent Deutsche Telekom geprobeerd heeft de Britse mobieletelefonieaanbieder O2 over te nemen. Het bod bedroeg 20 miljard euro. Anderhalf jaar geleden deed KPN zelf een poging de Britten over te nemen, maar dat mislukte doordat de twee partijen het niet eens konden worden over de prijs.