Spaanse wielerzege Baskische klassieker

Wielrenner Constantino Zaballa heeft zaterdag de 25ste editie van de klassieker Clasica San Sebastian gewonnen. De 27-jarige Spanjaard demarreerde vlak voor de in zijn geboortestreek gelegen finish uit een kopgroep van zeven renners. Hij fietste na 227 kilometer en ruim vijf uur koersen alleen over de eindstreep.

Landgenoot Joaquin Rodriguez, eveneens actief voor Saunier-Duval, maakte het succes voor de Spaanse ploeg compleet. Hij won de sprint van de zes achtervolgers en finishte als tweede in de hoofdstad van Baskenland. De Nederlandse renners speelden geen rol van betekenis. Moerenhout werd 55ste, Thomas Dekker 75ste en Karsten Kroon 104ste. Bram de Groot stapte af.

De beslissing in deze jubileumeditie van de Clasica San Sebastian viel dit keer niet tijdens de beklimming van de gebruikelijke scherprechter Jaizkibel. Tijdens de afdaling kwamen 27 renners bij elkaar. Toch kwam het niet tot een sprint. Zeven renners ontsnapten aan de aandacht van het uitgedunde peloton en koersten gezamenlijk richting de eindstreep. Zaballa verraste zijn medevluchters vijf kilometer voor de finish.

De Spanjaard profiteerde van de verwarring bij de overige zes renners en nam snel verder afstand. De voorsprong van Zaballa kwam niet meer in gevaar.

,,Normaal kom ik niet voor de zege van zo'n grote koers in aanmerking'', jubelde de verrassende winnaar. ,,Maar vandaag heb ik mezelf overtroffen.''

De Italiaan Di Luca behoudt de leiding in het algemeen klassement van de ProTour. Hij heeft 35 punten meer dan zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong, die zijn loopbaan al heeft beëindigd. Di Luca finishte slechts als 94ste in San Sebastian. ,,Ik was de laatste dagen ziek. Ik vind het al een hele prestatie dat ik deze rit heb uitgereden'', aldus de Italiaan.

De Amerikaanse wielrenner Bobby Julich heeft zaterdagavond het criterium van Pijnacker op zijn naam geschreven. De winnaar van de Ronde van de Benelux kwam na zestig rondjes van 1,5 kilometer alleen over de streep. De Nederlander Stefan van Dijk won de sprint van het peloton en zijn landgenoot Max van Heeswijk finishte als derde.