Satirische beelden op scheidingsmuur Israël

De Engelse grafitti-artiest Bansky heeft negen schilderingen gemaakt op de Israëlische scheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever. Hij schilderde satirische afbeeldingen aan de Palestijnse kant. Dat meldde de BBC vrijdag. Te zien zijn onder meer een huiskamertafereeltje waarin door het raam een idyllisch landschap te zien is, en gaten in de muur met uitzicht op een paradijselijk strand. Bansky noemt de Palestijnse gebieden op een van zijn werken `de grootste gevangenis ter wereld'.

Bansky's woordvoerder zei dat hem het schilderen belemmerd werd door Israëlische veiligheidstroepen die dreigend in de lucht schoten en hun wapens op de kunstenaar gericht hielden. De grafitti-kunstenaar uit Bristol, die er een geheimzinnige reputatie op nahoudt door nooit op een foto te verschijnen, is bekend van stuntkunstwerken over de hele wereld, waaronder op Nelson's Column in Londen.

Volgens de website Art Daily waren de bewoners van Ramallah niet enthousiast over de tekeningen. Een bewoner zou Bansky hebben aangesproken: ,,U maakt de muur mooier met uw schilderingen, maar wij willen de muur niet mooier hebben. Wij haten deze muur. Gaat u toch terug naar huis.'' Volgens de Israëlische regering beschermt de muur het land tegen zelfmoordcommando`s.