Philips doet overname in verlichting

De grootste producent van gloeilampen ter wereld, Philips, neemt een Amerikaanse fabrikant van led-lampen over. Philips betaalt 950 miljoen dollar (765 miljoen euro) in contanten voor Lumileds Lighting.

Daarmee breidt het elektronicaconcern zijn belang in Lumileds uit van 48 naar 96,5 procent. De led's die Lumileds produceert zijn kleinere lampjes dan de klassieke gloeilamp en worden onder meer gebruikt in consumentenelektronica, als remlicht in auto's of als verkeerslicht.

Lumileds is gevestigd in het Californische San José en heeft 1.760 werknemers. Het heeft ook vestigingen in Maleisië en het Brabantse Best. In het in juli afgesloten gebroken boekjaar van Lumileds groeide de omzet van het bedrijf met 28 procent en maakte Lumileds 83 miljoen dollar winst.

De aandelen die Philips overneemt zijn nu nog in handen van Agilent, een in Californië gevestigde afsplitsing van pc-producent Hewlett-Packard. Beleggers reageerden positief op de aankondiging. Het aandeel Philips steeg op de Amsterdamse beurs vanochtend met 1,6 procent tot 21,87 euro.

De overname past in de strategie van Philips om minder afhankelijk te worden van conjunctuurgevoelige sectoren, zoals de productie van computerchips, en uit te breiden in stabielere marktsegmenten zoals verlichting en medische apparatuur. De divisie verlichting is een van Philips' meest winstgevende divisies. Vorig jaar draaide de divisie met 44.000 werknemers 4,6 miljard euro omzet.

Philips' lichtdivisie verwacht de komende jaren met name te groeien op het gebied van led's en auto-verlichting. Daarnaast produceert Philips gloeilampen, winkelverlichting, lampen voor in projectie-apparatuur (zoals beamers) en tl-verlichting.

Behalve in West-Europa maakt Philips ook lampen in de VS, Polen en China. In mei kondigde Philips nog aan 40 miljoen euro te investeren in de productie van lampen voor platte breedbeeldtelevisies in Roosendaal, waar Philips ook tl-buizen maakt. De investering maakt deel uit van een investering van 200 miljoen euro in de lichtdivisie als geheel, waarbij het merendeel naar fabrieken in Turnhout, Roosendaal en Aken gaat.

Philips maakte vanmorgen tevens bekend voor 1,5 miljard euro eigen aandelen te gaan inkopen. Philips heeft veel geld in kas door het afstoten van een aantal minderheidsbelangen en het terugbrengen van het belang in LG Philips LCD, de fabrikant van platte lcd-schermen van Philips en het Koreaanse elektronicabedrijf LG.