Paus spreekt over jongerendagen

,,Het geloof is geen opgewarmde maaltijd, die we al tweeduizend jaar krijgen voorgeschoteld en steeds opnieuw warm maken'', zei paus Benedictus XVI gisteren aan de vooravond van de Wereldjongerendagen van de katholieke kerk, die deze week worden gehouden in Keulen. Naar verwachting zullen ongeveer 800.000 jongeren deze week naar Keulen reizen, waar de paus zelf donderdag zal aankomen.

,,Veel mensen denken dat christendom alleen maar een verzameling regels, verboden en dogma's is die je moet volgen, waardoor het alleen maar een last is'', aldus de 78-jarige Benedictus in zijn eerste interview – met Radio Vaticana – sinds zijn aantreden. Het bezoek aan Duitsland, geboorteland van de paus, is zijn eerste buitenlandse reis.

Naar de vorige jongerendagen, in 2000 in Rome, kwamen naar schatting twee miljoen jongeren. De toenmalige paus, Johannes Paulus II, was onder jongeren zeer populair. Paus Benedictus, tot voor kort als kardinaal Joseph Ratzinger het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer, staat voor de moeilijke taak om in de voetsporen van zijn voorganger te treden.

Volgens de Duitse kardinaal Karl Lehmann zal Benedictus dat niet proberen. ,,Iedere paus heeft zijn eigen persoonlijkheid en men moet geen kopie willen zijn van paus Johannes Paulus'', aldus de Mainzer kardinaal.