Overleg grondwet Irak in cruciaal stadium

Politieke en religieuze leiders in Irak zijn vanochtend in koortsachtig overleg bij elkaar gekomen om alsnog een akkoord te bereiken over de nieuwe grondwet. Uiterlijk vandaag moet het Iraakse parlement de nieuwe grondwet goedkeuren. Maar met nog slechts enkele uren te gaan voor het verstrijken van de afgesproken tijdslimitiet was er nog geen enkel teken dat wees op een doorbraak.

Zowel de Iraakse president Jalal Talabani als de Amerikaanse ambassadeur in Bagdad, Zalmay Khalilzad, die achter de schermen grote druk uitoefent op de partijen, hield afgelopen weekeinde vol dat er vandaag een overeenkomst zou worden voorgelegd aan het parlement. Na de parlementaire goedkeuring moet die medio oktober aan de bevolking worden voorgelegd in een referendum. Maar ondanks dit optimisme werd vanochtend op geen enkele belangrijk punt concrete vooruitgang gemeld.

De discussie spitst zich in de cruciale fase van de onderhandelingen toe op federale inrichting van Irak en de verdeling van de olierijkdom in het noorden en het zuiden van het land. De Koerden, die autonomie willen in het noorden, en in ieder geval een deel van het shi'itische leiderschap zouden het eens zijn over een toekomstige federale indeling van Irak. Maar de sunnitsche minderheid vreest straks verarmd achter te blijven in een opgedeeld land met weinig of geen natuurlijke hulpbronnen in hun regio.

Intussen gaat het geweld in Irak gewoon door. Vanochtend werden drie Iraakse soldaten gedood bij een aanslag op een controlepost, even ten noorden van de hoofdstad Bagdad. Elders in het land werden een gemeenteraadslid en zijn chauffeur doodgeschoten. Dit weekeinde al werd de dood gemeld van ten minste vijf Amerikaanse soldaten bij verschillende incidenten.