Open strijd op slotdag golfmajor

De winnaar van het 87ste USPGA Championship, de vierde en laatste major in het golfseizoen, is nog niet bekend. Wegens dreigend onweer en invallende duisternis werd het spel gisteren op de Baltusrol Golfclub afgebroken. Vanmiddag rond vier uur (Nederlandse tijd) zou de laatste ronde worden hervat.

Over de uitkomst van het toernooi viel gisteravond nog niets te zeggen. Van het handjevol overgebleven kanshebbers maakte niemand een erg zekere indruk. Phil Mickelson heeft dertien holes gespeeld en gaat aan de leiding met -4. Lefty heeft een slag voorsprong op Steve Elkington en Thomas Björn. Op twee slagen volgen Vijay Singh, Davis Love III en Tiger Woods, de leider in het clubhuis.

Woods, die vrijdag ternauwernood de cut overleefde met een birdie op zijn laatste hole, besloot het toernooi met ronden van 66 en 68 voor een totaal van 278 slagen (-2). Het zal waarschijnlijk niet goed genoeg blijken te zijn voor een derde majorzege dit jaar. Toch hield Woods zijn privé-jet nog maar even aan de grond in New Jersey. ,,Ik heb nog een heel klein kansje op een play-off, dus blijf ik uiteraard nog een dagje hier in afwachting van wat komen gaat.''

Woods kan hoop putten uit het feit dat al zijn concurrenten slagen bleven verspelen. Mickelson, de publieksfavoriet, wisselde als vanouds briljante slagen af met knullige missers. Elke putt tussen de één en de twee meter bleek voor Mickelson een kwelling op de vervaarlijk snelle greens van Baltusrol. De Australiër Steve Elkington, tien jaar terug al eens winnaar van het USPGA Championship, heeft een swing om van te watertanden maar worstelt al jaren met zijn putter. Hoe `Elk' zich gaat houden op de beslissende holes als de putts gemaakt móeten worden is de vraag. De Deen Thomas Björn heeft een reputatie door het ijs te zakken als de spanning groot wordt. Een paar weken geleden begon hij de laatste ronde van het European Open met vier slagen voorsprong en maakte een dramatische ronde 86. Met een nieuwe sportpsycholoog aan zijn zijde hoopt Björn dit keer overeind te blijven.

Vijay Singh is met zijn lange spel ook deze week weer fantastisch, maar zoals zo vaak dit jaar raakt de golfer uit Fiji na elke hole gefrustreerder op de greens. De ervaren Davis Love III, die samen speelt met Phil Mickelson, miste veel te veel fairways en dat is dodelijk op Baltusrol waar de rough tot aan de enkels reikt. Het kan dus nog alle kanten op tijdens de laatste holes. Maarten Lafeber zal het einde van het toernooi voor de televisie bekijken. Hij miste vrijdag na ronden van 77 en 71 op vier slagen de cut. ,,Ik heb te geforceerd gespeeld, te veel druk op mezelf gelegd,'' sprak hij op www.golfsite.nl.

    • Gerard Louter