`Nine Lives' winnaar Gouden Luipaard (Gerectificeerd)

De film `Nine Lives' van Rodrigo Garcia is de winnaar van de Gouden Luipaard van het 58ste Filmfestival Locarno dat zaterdagavond werd afgesloten.

Net als zijn eerste film Things You Can Tell Just by Looking at Her (2000) is Nine Lives het portret van een groep vrouwen die gevangen zitten in het leven of hun relatie. In negen scènes van zo'n twaalf minuten worden de vrouwen afzonderlijk geobserveerd op het moment dat zij hun leven een potentieel nieuwe richting in zouden kunnen duwen. De actrices die in Nine Lives spelen (onder wie Glenn Close, Holly Hunter, Kathy Bates, Sissy Spacek en Robin Wright Penn) werden gezamenlijk bekroond met de prijs voor beste actrice. Beste acteur was Patrick Drolet die in La neuvaine (Bernard Émond) op ingetogen wijze een simpele ziel speelt die een pelgrimstocht onderneemt om zijn doodzieke oma te redden.

De Zilveren Luipaard werd zaterdagavond op de Piazza Grande uitgereikt aan Fratricide van Yilmaz Arslan. In Fratricide krijgt een Koerd die in Duitsland woont het aan de stok met een Turk. Fratricide behandelt zo de uitzichtloze geweldsspiraal waarin Koerden en Turken al decennia vastzitten. Arslan filmde Fratricide met amateurs, waarvan Xevat Gectan (de Koerd in de film) een speciale juryvermelding kreeg.

De Zilveren Luipaard voor beste eerste of tweede film ging ex-aequo naar 3 Grad Kaelter (Florian Hoffmeister) – over het psychologische effect van de verdwijning en plotselinge terugkeer van de levenspartner van een vrouw die inmiddels een nieuwe vriend heeft – en We Are all Fine (Ma hameh khoubim van Bizhan Mirbaqeri), een Iraanse film die handelt over een gezin waarvan de zoon in het buitenland woont en voor wie ze een familievideo maken. Het contrast tussen hun façade – `we are all fine' – en hun werkelijke bestaan, staat hierbij centraal.

De Speciale Juryprijs ging naar Nobuhiro Suwa's Un couple parfait, een door een Japanse regisseur geregisseerde Franse film, die in gestileerde lange camera-instellingen een huwelijkscrisis in beeld brengt.

De Nederlander Duco Tellegen kreeg een eervolle vermelding van de jury van de Human Rights Award voor de vier portretten van derdewereldkinderen in moeilijke leefomstandigheden die onder de titel Living Rights werd vertoond. Dit project is oorspronkelijk bedoeld als zesdelige televisieserie over de rechten van het kind.

Op de slotavond werd bekendgemaakt wie scheidend directrice Irene Bignardi, die vijf jaar het festival leidde, opvolgt: Frédéric Maire (journalist en co-directeur van La lanterne magique, een filmclub voor kinderen) treedt op 1 oktober in dienst als nieuwe festivaldirecteur.

Rectificatie

In het bericht `Nine Lives' winnaar Gouden Luipaard (15 augustus, pagina 9) en het fotobijschrift is sprake van actrice Kathy Bates. Haar naam is Kathy Baker.

    • André Waardenburg