Moskou: Polen schuldig

Het straatgeweld tegen Polen in Moskou is een gevolg van ,,het gespannen verkiezingsklimaat en de anti-Russische sentimenten in Polen''. Dat vond het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou in een zaterdag uitgegeven verklaring.

Volgens de verklaring hoopt het ministerie dat het verkiezingsklimaat in Polen tot bedaren komt, omdat het ,,een atmosfeer schept die criminele aanvallen bevordert''.

De afgelopen weken zijn in Moskou twee Poolse diplomaten en een Poolse journalist op straat door groepjes onbekenden aangevallen en in elkaar geslagen. Aan dat straatgeweld ging op 31 juli een incident in Warschau vooraf: drie kinderen van Russische diplomaten en een kind van een Kazachse diplomaat werden op straat door een jeugdbende van skinheads van hun mobiele telefoons en geld beroofd en afgetuigd. Na die aanval werden van Russische zijde officiële excuses van de Poolse regering verwacht, een eis waaraan de Polen pas na enige aarzeling voldeden. De aanvallen op de Polen in Moskou worden in Warschau gezien als een direct gevolg van het incident rond de kinderen in Warschau.

De aanvallen hebben de Pools-Russische betrekkingen zwaar belast. In Warschau werd geconcludeerd dat de wederzijdse relaties ,,van kwaad tot erger'' escaleren en in Moskou was gesteld dat het bilaterale klimaat ,,ongunstig'' is. Het klimaat was al voor de aanvallen gespannen, onder andere als gevolg van de Poolse bemiddeling ten tijde van de `oranje revolutie' in Oekraïne; die bemiddeling is de Polen in Moskou niet in dank afgenomen.

De verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken van zaterdag slaat op de komende presidentsverkiezingen in Polen, op 9 oktober.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken zei zaterdag in een telefoongesprek met zijn Poolse ambtgenoot de aanvallen op de drie Polen te ,,betreuren''. Hij beloofde dat de Russische politie haar best zal doen verdere aanvallen op Poolse staatsburgers te voorkomen en de daders van de drie aanvallen op te sporen.