`Moord was werk van Tamil Tijgers'

De Sri-Lankese regering heeft buitenlandse diplomaten laten weten dat de moord vrijdagnacht op minister van Buitenlandse Zaken Lakshman Kadirgamar de onderhandelingen met de Tamil Tijgers over een vredesakkoord ernstig in gevaar heeft gebracht. De regering zegt er zeker van te zijn dat de Tamil Tijgers de minister hebben doodgeschoten, ondanks de ontkenning van de rebellen van enige betrokkenheid.

In de hoofdstad Colombo werden vanochtend uitgebreide veiligheidsmaatregen getroffen in de aanloop naar de staatsbegrafenis van minister Kadirgamar, later op de dag. In het kader van nationale rouw hebben alle scholen, bioscopen, drankwinkels en slagerijen opdracht gekregen hun deuren dicht te houden. Overal in Colombo en andere steden zijn linten met witte vlaggetjes opgehangen ten teken van rouw.

Minister Kadirgamar werd vrijdagavond doodgeschoten bij zijn zwembad. Hij gold als een vertrouweling van de Sri-Lankese president Chandrika Kumaratunga, die in 1999 zelf ternauwernood aan de dood ontsnapte bij een aanslag van de Tamil Tijgers.

Kadirgamar, zelf een Tamil, was altijd zeer kritisch over de Tamil Tijgers die hij verweet door tomeloos geweld de eenheid van Sri Lanka te ondergraven. De Tamil Tijgers hebben in het verleden vaker politici uit de eigen bevolkingsgroep vermoord die er een gematigder standpunt op na hielden dan zij zelf.

Drie jaar geleden kwamen de regering in Colombo en de rebellen, die autonomie willen in het noorden en het oosten van het land, een bestand overeen. Dat gebeurde onder Noorse bemiddeling. Sinsdien zijn de Tamil Tijgers ten prooi gevallen aan interne strijd. Gisteren kregen diplomaten in Colombo op het ministerie van Buitenlandse Zaken te horen de Tamil Tijgers nu ,,te ver zijn gegaan'' en dat de moord een serieuze terugslag zal betekenen in het overleg over permanente vrede.