`Marathongrandslam is een prima plan'

Vijf stadsmarathons over de wereld willen de krachten bundelen, waardoor Rotterdam buitenspel dreigt te staan.

Vijf stadsmarathons in Europa en Noord-Amerika praten in navolging van golf- en tennistoernooien over de bundeling van krachten. Winnaars van de marathons van New York, Boston, Chicago, Londen en Berlijn worden extra bonussen in het vooruitzicht gesteld. Een dergelijk plan werd eerder geopperd door sponsor ING, die een marathonranking in gedachten had. In zestien grote marathons zouden atleten punten kunnen verdienen. Voor de toptien van de ranglijst zou 1,7 miljoen dollar aan prijzengeld worden gereserveerd. Dit plan vond geen gehoor bij de verschillende organisaties en de internationale atletiekfederatie IAAF, die geld wilde voor het verlenen van erkenning aan het systeem. De nieuwe plannen voor een grandslam kunnen nadelig zijn voor de marathon van Rotterdam die op dezelfde dag als die van Londen wordt gelopen.

Wat vindt u van de plannen voor een grandslam?

Jos Hermens, atletenmanager: ,,Ik vind het een prima plan, maar het is onduidelijk wat er nu precies gaat gebeuren. Het lijkt op het concept van ING, wat zij nota bene zelf hebben getorpedeerd. Dat was een goed idee, waarbij de sport groter werd gemaakt en echte atletiekhelden werden gecreëerd. Het is jammer voor ING dat hun plan nu gedeeltelijk wordt gekopieerd, maar ik juich ieder initiatief toe dat de sport professioneler maakt.''

U was tot vorig jaar atletencoördinator voor de marathon van Rotterdam. Hoe lastig wordt het voor Rotterdam grote atleten te halen?

,,Ik denk niet dat de situatie van Rotterdam verandert. Londen is altijd al een rijke marathon geweest, die meer kon bieden dan een Nederlandse wedstrijd. Rotterdam heeft het vanaf het begin moeten hebben van grotere namen die vroeg worden ingekocht, jonge talenten en atleten die niet in een heel sterk deelnemersveld willen lopen. Denk aan Haile Gebrselassie, die vorig jaar in Amsterdam liep. Die wilde zich richten op de marathon, zonder mee te moeten gaan in tactische spelletjes.''

Bent u als atletenmanager bereid sporters aan Rotterdam te gunnen?

,,Rotterdam is één van de partijen geworden. Ik ben als medeoprichter door de organisatie van de marathon op een zijspoor gezet. In het verleden stuurde ik Felix Limo wel naar Rotterdam, ook al kon hij in Londen veel meer verdienen. De huidige situatie maakt dat moeizamer.''