Makaay jaagt op records `Der Bomber'

De Bundesliga is nog maar twee speelronden oud of Roy Makaay heeft zich alweer genomineerd als grote kanshebber voor de titel van topschutter in de hoogste Duitse competitie. De dertigjarige Nederlander had zaterdag met drie treffers een groot aandeel in de 5-2 uitzege van Bayern München bij Bayer Leverkusen. Hij heeft in twee competieduels alweer vijf keer gescoord.

Makaay heeft in 67 competitieduels intussen vijftig keer gescoord voor Bayern. Hij komt daarmee op een gemiddelde 0,74 doelpunten per wedstrijd; alleen Gerd Müller had met een moyenne van 0,85 een betere score in de Bundesliga. Der Bomber speelde in de jaren zestig en zeventig voor Bayern en het Duitse elftal. De matchwinnaar van het WK'74 maakte voor zijn club in het seizoen 1971-1972 het recordaantal van veertig competitietreffers.

Makaay scoorde in zijn laatste zeven competitieduels (inclusief vorig seizoen) voor Bayern. Hij was in deze reeks in totaal vijftien keer trefzeker. Het Duitse record staat op naam van Klaus Allofs, de aanvaller van FC Köln in de jaren zeventig en tachtig, die voor de Keulse ploeg tien keer achtereen scoorde. Gerd Müller scoorde een keer negenmaal op rij en twee keer acht maal.

De tweede Nederlandse doelpuntenmaker in de Duitse competitie was Rafael van der Vaart. De oud-Ajacied bejubelde zijn eerste treffer in de Bundesliga. De middenvelder van Hamburger SV benutte in de uitwedstrijd bij Arminia Bielefeld een vrije trap. HSV won uiteindelijk met 2-0.

Behalve Bayern en HSV zijn ook Schalke, Werder Bremen en nieuweling FC Köln nog zonder puntenverlies. Schalke won de beladen uitwedstrijd bij Borussia Dortmund met 2-1. De Duitse international Kevin Kuranyi, woensdag tegenstander van het Nederlands elftal in De Kuip, maakte beide treffers. Oud-Feyenoorder Ebi Smolarek had Dortmund op voorsprong gebracht.

In de Premiership maakte Ruud van Nistelrooij op fraaie wijze het openingsdoelpunt voor Manchester United, dat in de eerste speelronde met 2-0 zegevierde bij Everton. Wayne Rooney, tijdelijk terug op Goodison Park, maakte vlak na rust de tweede treffer voor United.

Robin van Persie scoorde als invaller voor Arsenal, dat thuis met 2-0 won van Newcastle United. Thierry Henry hads de score geopend voor The Gunners. Titelhouder Chelsea won dankzij een treffer in blessuretijd van de Argentijn Hernan Crespo met 1-0 bij nieuwkomer Wigan Athletic.