Iran: veel radicalen in regering

De nieuwe Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft overwegend uitgesproken conservatieve geestverwanten in zijn regering benoemd.

Waarnemers verwachten daarom een verdere aanscherping van het Iraanse buitenlandse beleid, vooral in de onderhandelingen over zijn nucleaire programma.

Ahmadinejad, de voormalige burgemeester van Teheran die eind juni onverwachts de presidentsverkiezingen won, maakte gisteren de samenstelling van zijn eerste kabinet bekend. Het parlement moet formeel zijn goedkeuring nog geven. Een van de prominentste benoemingen, die op de post van Buitenlandse Zaken, betreft Manouchehr Mottaki, voormalig ambassadeur in Japan en Turkije.

Mottaki heeft zich in het verleden een fervent voorstander betoond van het Iraanse nucleaire programma, waarover nu opnieuw een conflict is gerezen met de VS en de EU. De nieuwe leider van het Iraanse kernprogramma, Mohammad Larijani, zinspeelde vorige week na zijn benoeming al op een verharding van de Iraanse opstelling als gevolg van de overwinning van de ultraconservatieven bij de verkiezingen in juni. ,,Dit is een geschikt moment om het spoor van de dialoog te verleggen'', zei hij. Behalve als conservatief staat Mottaki overigens ook bekend als pragmaticus.

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Moustafa Pourmohammadi, staat bekend als een uitgesproken radicaal conservatieve geestelijke. Hij was eerder plaatsvervangend minister van Inlichtingen en adviseur van de conservatieve Opperste Leider ayatollah Al Khamenei.

Het ministerie van Inlichtingen wordt bemand door Gholam Hossein Mohseni Ejehei, een islamitische geestelijke die die functie al eerder, in de jaren tachtig, bekleedde. Als voormalig rechter heeft hij vooral een reputatie opgebouwd als tegenstander van persvrijheid en van hervormingen. Op het ministerie van Olie heeft president Ahmadinejad een naaste medewerker uit zijn tijd als burgemeester van Teheran benoemd, Ali Saeedlou, hoewel deze geen directe ervaring heeft in de olie-industrie. Saeedlou studeerde aan de universiteit van Hartford in de Verenigde Staten. De enige minister die is overgekomen van de vorige regering van de hervomingsgezinde ayatollah Khatami is Mohammad Rahmati, op het ministerie van Transport.

De 49-jarige Ahmadinejad, die tijdens zijn verkiezingscampagne zei vooral op te zullen komen voor de `gewone' man in Iran, beloofde na zijn benoeming een ,,gematigde'' regering te zullen samenstellen, acceptabel voor heel het volk. In die nieuwe regering zitten nu slechts twee geestelijken, en geen enkele vrouw. Volgens de dissidente schrijver Ali Reza Rajaei worden alle posten nu bezet door mensen die zich hebben ingezet om de hervormingsagenda van de vertrokken premier Khatami te dwarsbomen. ,,De meesten van hen zijn militaire commandanten of mensen die nauwe banden onderhouden met de veiligheidsdiensten'', zei hij.