Hockeysters beginnen EK met zege op Spanje

Drie keer oefenden de Nederlandse hockeysters onlangs tegen Spanje, evenzovele keren won de regerend Europees kampioen. Toch gooide bondscoach Marc Lammers het gisteren, op de openingsdag van het Europees kampioenschap in Dublin, over een andere boeg tegen datzelfde Spanje. Niet Kim Lammers (geen familie), maar Maartje Paumen nam de strafcorners.

Met succes: de 19-jarige neo-international van landskampioen Den Bosch nam het eerste doelpunt voor haar rekening in de met 3-0 gewonnen wedstrijd. Paumen verraste de Spaanse keepster Maria Jesus Rosa, volgens Lammers ,,de beste ter wereld'', met een lage sleeppush. ,,Ze verwachtte de bal niet laag, maar hoog. Dat zei ze na afloop ook tegen me'', aldus Lammers, die ruim twee jaar Spanje onder zijn hoede had.

Paumens treffer effende het pad voor de ploeg, die anderhalve week geleden in de testserie tegen Spanje nog vertrouwde op de korte hoekslag van Laren-spits Lammers. Maar dat, zo erkende de bondscoach, was een bewuste zet geweest om zijn collega Pablo Usoz op het verkeerde been te zetten. ,,Wij analyseren de wedstrijden beter dan Spanje'', zei Lammers gisteren tegenover persbureau ANP.

Lammers had het voorafgaand aan de trainingsstage in het snikhete Alcala gezegd, maar herhaalde zijn woorden gisteren nog maar eens. ,,De waarde van drie oefenwedstrijden is voor ons dus een stuk groter. Spanje had Maartje nog nooit gezien. Ook niet op de Champions Trophy.'' Het klonk als een verkapte terechtwijzing aan het adres van Usoz, die twee jaar geleden de Nederlander Jacques Holtman afloste als bondscoach van Spanje.

Nederland leverde na de Olympische Spelen van Athene (zilveren medaille) kwaliteit en routine in. Macha van der Vaart, Clarinda Sinnige, Ageeth Boomgaardt en Lieve van Kessel verdwenen van het toneel en hetzelfde gold voor Mijntje Donners, de inmiddels 31-jarige topspits die gisteren in Dublin toekeek vanaf de zijlijn. Goudmijntje was in Ierland op uitnodiging van de hockeybond, die haar tot erelid benoemde.

Lammers scoutte de opvolgers echter al jaren geleden al en zag ook wie in aanmerking kwam voor de vacature van strafcornerspecialiste. Lammers en Paumen hebben de rol van Boomgaardt overgenomen (sleeppush), terwijl Minke Booij niet alleen de aanvoerdersband, maar ook de geslagen strafcorner van Donners overnam.

Het gebrek aan ervaring vormde op de eerste EK-dag in elk geval geen probleem in de sterk verjongde ploeg, die het morgen in het tweede groepsduel opneemt tegen Frankrijk. ,,Er staat nu voor het eerst druk op die jonge speelsters'', merkte Booij. ,,We hebben ze gezegd dat ze gewoon moeten doen waarin ze goed zijn. We proberen de verwachtingen te temperen. Maar natuurlijk weten ook wij heus wel dat dat tevergeefs is.''

De Nederlandse hockeyers hebben afgelopen weekeinde in Duitsland zelfvertrouwen opgedaan met het oog op het Europees kampioenschap, dat eind deze maand in Leipzig begint. De vice-olympisch kampioen verzekerde zich gisteren van de eindoverwinningzege in de sterk bezette Hamburg Masters. Het gelijkspel (2-2) tegen wereldkampioen Duitsland, dat weliswaar niet op volle kracht deelnam, was voldoende om de eerste plaats in het vierlandentoernooi veilig te stellen.

,,Voor wat het waard is'', stelde bondscoach Roelant Oltmans naderhand. ,,Het is tenslotte maar een oefentoernooi. Niettemin hebben we een mooi weekeinde gehad. In de opbouw naar het EK zijn we weer een paar stappen verder. We zijn absoluut op de goede weg.''

Na de indrukwekkende zege vrijdag op olympisch kampioen Australië (3-1) speelde Nederland een bizarre wedstrijd (6-5) tegen Pakistan, de voormalige werkgever van Oltmans. Na rust werd een 5-0 voorsprong uit handen gegeven. ,,Er sloop gemakzucht in de ploeg, ook waarschijnlijk omdat we dag eerder ruim van de olympisch kampioen hadden gewonnen'', legde Oltmans uit.

Nederland vervolgt de voorbereiding op de Europese titelstrijd deze week in eigen land, bij het achtlandentoernooi in Amstelveen. Engeland (morgen), Zuid-Korea (woensdag) en Australië (vrijdag) zijn de tegenstanders. In de andere poule won Spanje gisteren met 1-0 van India. Duitsland en Pakistan completeren groep A.