Google stopt met boeken

Google stopt voorlopig met het digitaliseren van boeken. Amerikaanse uitgevers zijn bang dat Googles boekenzoeker hun geld gaat kosten.

Op internet draait al een tijdelijke testsite van Google waarop internetgebruikers in gedigitaliseerde boeken kunnen zoeken. Googles ambitieuze Library Project wil de wetenschappelijke werken van vijf grote universiteitsbibliotheken doorzoekbaar maken. Alleen van de Harvard-bibliotheek wil Google al 40.000 werken inscannen.

Amerikaanse uitgevers, verenigd in de Association of American University Presses, zijn bang dat Google de auteursrechten aan zijn laars lapt. Volgens de Amerikaanse zoekmachine levert een boekenzoeker op internet de uitgeverijen juist geld op: elk boek krijgt een link naar een webwinkel die de titel verkoopt ,,en lezers worden gestimuleerd om nieuwe boeken te ontdekken'', aldus Google. Op print.google.com staan getuigenissen van uitgeverijen die hun omzet hebben zien toenemen sinds ze aan Googles boekenzoeker meewerkten.

Door uitgeverijen nu meer tijd te geven om te protesteren tegen opname van specifieke titels, hoopt de zoekmachine de ergste bezwaren weg te nemen. Hoewel de gescande boeken in hun geheel doorzoekbaar zijn, kan de websurfer maar een paar alinea's lezen.

Er zijn al meer sites die voor bibliotheek spelen op internet. Webwinkel Amazon.com heeft Search Inside, waarmee de inhoud van de Amazon-catalogus doorzoekbaar is. Search Inside is alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers, een beperking die Google Print niet heeft.

Google Nederland laat weten nog geen plannen te hebben voor een Nederlandse boekenzoeker. Het is echter niet uit te sluiten dat Nederlandse titels via print.google.com doorzoekbaar zijn: universiteitsbibliotheken bevatten veel buitenlandse werken, aldus Google.