Eerherstel voor Radcliffe met wereldtitel marathon

De Britse langeafstandsloopster Paula Radcliffe heeft gisteren bij de wereldkampioenschappen in Helsinki de marathon gewonnen. Voor de 31-jarige atlete was dat een vorm van eerherstel na het drama bij de Olympische Spelen in Athene, waar Radcliffe door uitputting tot opgave werd gedwongen.

Gerekend naar de moeilijke omstandigheden in Helsinki leverde Radcliffe een indrukwekkende prestatie. Het was kil in de Finse hoofdstad en het parkoers gold door de vele heuvels en bochten als zwaar. Maar Radcliffe liet zich er niet door afleiden.

Vanaf de start onderhield zij een moordend tempo dat haar vanaf de dertigste kilometer alleen aan de leiding bracht. Tot dat punt hadden Catherine Ndereba, de Keniaanse wereldkampioene van 2003, en de Roemeense Constantina Tomescu haar nog kunnen volgen. Maar ook zij moesten uiteindelijk het antwoord schuldig blijven op de tempoversnellingen die Radcliffe vooral heuvelop toepaste. Ndereba werd op een achterstand van meer dan een minuut tweede in 2.22,01 en Tomescu won de bronzen medaille in 2.23,19.

Lange tijd leek Radcliffe af te steven op een tijd onder de 2.20 uur, hetgeen een grootse prestatie zou zijn geweest. De Britse wereldrecordhoudster (2.15,25) slaagde niet in die opzet, omdat ze de laatste tien kilometer iets aan snelheid moest inboeten. Desondanks mocht haar tijd van 2.20,57 er zijn.

Radcliffe nam met de wereldtitel revanche op de vele criticasters, die haar verweten met het oog op de maraton een onnodig risico te hebben genomen door een week geleden ook te starten op de 10.000 meter. Er ontstond in Groot-Brittannië een nationale discussie, die gisteren door Radcliffe hoogstpersoonlijk werd gesmoord. Zij is weer de held die de Britten zo graag in haar zien. En dat terwijl de druk enorm was, want de Britse ploeg presteerde bij de WK in Helsinki miserabel. Het brons van de mannen-estafetteploeg op de 4x100 meter was zaterdag de eerste medaille voor het land dat grote kampioenen heeft voorgebracht. Gisteren kwam daar op de valreep nog een bronzen plak bij voor de vrouwen-estafetteploeg op de 4x400 meter, maar Radcliffe zorgde op de valreep wel voor de enige gouden medaille.

De slotdag van de WK leverde een derde wereldrecord op. De Cubaanse olympisch kampioene Osleidys Menéndez wierp de speer over een afstand van 71.70 meter. Het oude record stond met 71.54 meter ook op haar naam. Menéndez kreeg bij de huldiging de bonus van 100.000 dollar voor een wereldrecord uitgereikt.

Rashid Ramzi, de Marokkaan die voor veel geld soldaat in het leger van Bahrein werd, waar hij fulltime kan sporten, won zijn tweede wereldtitel. Nadat hij de 1.500 meter al had gewonnen, was Ramzi gisteren de sterkste op de 800 meter. Tweede werd de Russische olympisch kampioen Joeri Borzakovski. De winnende tijd van Ramzi was 1.44,24.

Het hoogspringen bij de mannen kende een verrassende ontknoping. Niet favoriet Stefan Holm uit Zweden, maar de Oekraïener Joeri Krymanenko werd wereldkampioen. Hij sprong als enige over een hoogte van 2.32 meter. Holm sprong niet hoger dan 2.29 meter en werd slechts zevende.

Bij afwezigheid van de Ethiopiër Keninisa Bekele won Bernard Limo uit Keniade 5.000 meter in 13.32,55 minuten. De Ethiopiër Seleshi Sihine finishte als tweede, net als op de 10.000 meter. De lange Australiër Craig Mottram werd verrassend derde, net voor de wereldkampioen van 2003, Eliud Kipchoge uit Kenia.Traditioneel werd de WK afgesloten met de 4x400 meter. Bij de mannen wonnen de Verenigde Staten, voor de Bahama's en Jamaica. Rusland was veruit de sterkste bij de vrouwen. Het zilver was voor Jamaica en het brons voor Groot-Brittannië.

WK atletiek pagina 14 en 15

    • Henk Stouwdam