Een vice-kampioen uit Capelle

Ignisious Gaisah (22) uit Ghana leerde verspringen bij PAC uit Rotterdam. Bij de WK won de atleet die wacht op een permanente verblijfsvergunning in Nederland, de zilveren medaille.

Nu Ignisious Gaisah uit Ghana de eenvoud is ontstegen, ontpopt hij zich tot een verspringer van formaat. De Afrikaan die zijn land ontvluchtte om in Nederland een toekomst op te bouwen, won zaterdagavond met een sprong van 8.34 meter de zilveren medaille bij de wereldkampioenschappen atletiek in Helsinki.

En de Amerikaan Dwight Phillips, die met 8.60 meter voor de tweede keer op rij wereldkampioen werd, kreeg alvast een waarschuwing van de inwoner van Capelle aan den IJssel: ,,De volgende keer is het mijn beurt, dan pak ik je.'' Phillips moest er om lachen. Hij mag dat wel, een beetje bluf. De Amerikaan is er zelf evenmin vies van. ,,Wat meer strijd kan het verspringen wel gebruiken'', zei de olympisch kampioen. ,,Ik word te weinig uitgedaagd. En Ignisious kan dat. Hij is een jongen met veel kwaliteiten, die mij vorig jaar bij de World Athletics Final in Monaco al heeft verslagen.''

Lovende woorden voor een atleet die ruim drie jaar geleden in Rotterdam bij de atletiekvereniging PAC binnenliep met de vraag of hij er kon trainen. Hoewel Gaisah zich in stilzwijgen hulde over de reden van zijn vlucht, was het de trainers Monique Berrevoets en Eric van der Steenhoven na een eerste monstering duidelijk dat ze met een ruwe diamant te maken hadden.

Na het nodige kneedwerk sprong Gaisah in 2002 letterlijk uit de anonimiteit met een afstand van 8.12 meter bij een wedstrijd in Hilversum. Dat was slechts zeven centimeter onder het Nederlands record van Emiel Mellaard uit 1988; opzienbarend voor een jongen die nog de juniorleeftijd bezat en zo kort deskundig werd onderwezen.

Inmiddels heeft Gaisah de kunst van het verspringen onder de knie en werkt hij toegewijd en consciëntieus aan zijn ontwikkeling, die volgens de atleet zelf onbegrensd is. ,,Ik wil wereld- en olympisch kampioen worden en Mike Powells wereldrecord van 8.95 meter breken. Dat zijn haalbare doelen, omdat ik hier mijn persoonlijk record heb verbeterd, twee jaar geleden in Parijs vierde bij de WK werd en vorig jaar bij de Olympische Spelen in Athene zesde. En nu ik weet welke druk grote toernooien met zich meebrengt, word ik tweede. Dat zegt genoeg, dunkt me.''

Gaisah heeft inmiddels besloten zijn loopbaan te vervolgen als Ghanees en zich niet tot Nederlander te laten naturaliseren, zoals hij twee jaar geleden nog van plan was. Maar die noodzaak is verdwenen sinds hij alle medewerking krijgt van de Ghanese atletiekfederatie en volgens de gewijzigde internationale reglementen bij verandering van nationaliteit drie jaar niet aan wedstrijden mag meedoen. Hij blijft wel in Nederland wonen en verwacht binnenkort een positief besluit op zijn aanvraag voor een permanente verblijfsvergunning.

Gaisahs prestatie in Helsinki had ook een bijzondere betekenis voor Stephan Kreykamp, zijn manager bij het atletenbureau van Jos Hermens, waar de verspringer onder contract staat. Op diens aandringen besloot Hermens in de Ghanees te investeren, hoewel hij zelf grote twijfels had. Hermens: ,,Ik vond het een jongen met een laat-maar-waaien-mentaliteit, die je vaak in Afrika tegenkomt. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het met die types werken is. Maar ik laat mensen niet gauw vallen en ik heb me laten overhalen. Het moet gezegd, Gaisah heeft al mijn twijfels weggenomen en de zaken voorbeeldig aangepakt.''

Kreykamp was in Helsinki door het dolle heen en sprong na de wedstrijd bij het zien van Gaisah over alle hekken heen die hen scheidden. De omhelzing was intens en emotioneel. De manager: ,,Wat wil je, ik heb deze jongen voorgedragen, terwijl weinigen in hem geloofden. Maar ik had gewoon een goed gevoel bij Gaisah en heb doorgedrukt dat hij bij ons bureau kon komen. Ik vind het vooral mooi dat hij alle vooroordelen over gemakzucht logenstraft en een grote beroepsernst aan de dag legt. Tenminste zo lang hij in Nederland is. Zodra Gaisah in Ghana verblijft, waar hij tot sportman van het jaar is gekozen, heb ik meestal meer dan één telefoontje nodig om hem op tijd te laten terugkeren. Maar dat is eigenlijk mijn enige klacht over Gaisah.''

    • Henk Stouwdam