Duitse campagne in ban van kwestie-Iran

Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft zich uitgesproken tegen de inzet van geweld in het conflict met Iran over de nucleaire ambities van dat land. Schröder reageerde daarmee indirect op de Amerikaanse president George Bush die het gebruik van geweld als uiterste middel niet wil uitsluiten.

,,Haal de militaire opties van tafel'', zei Schröder zaterdag tijdens de officiële start van zijn verkiezingscampagne in Hannover. ,,We hebben gezien dat ze niet deugen.'' In een gisteren verschenen vraaggesprek voegde hij toe: ,,Ik vind een militaire optie uiterst gevaarlijk. Daarom kan ik met zekerheid uitsluiten dat een bondsregering onder mijn leiding daaraan zou deelnemen.''

Schröder herhaalt daarmee een strategie die hij in de campagne van 2002 met groot succes toepaste. Destijds verzette hij zich met veel aplomb tegen een aanval op Irak. Zijn verzet tegen een oorlog, die op dat moment nog ver weg leek, was één van de redenen dat hij de al verloren gewaande verkiezingsstrijd in zijn voordeel kon beslechten. Ook nu staat Schröder achter in de peilingen.

Christen-democraten en liberalen riepen de kanselier op om Iran niet tot onderwerp van de verkiezingsstrijd te maken. Wolfgang Schäuble (CDU) noemde het gedrag van Schröder onverantwoord. ,,De kanselier wekt in Teheran de fatale indruk dat de internationale gemeenschap geen gesloten front meer vormt. Daarmee neemt hij op de koop toe dat het gevaar van een Iraanse atoombom groeit.''

Woordvoerders van de CDU wezen er ook op dat militair ingrijpen niet aan de orde is en dat de christen-democraten de diplomatieke inspanningen van de Duitse regering in Iran van harte steunen. Schröder onderstreepte dat Duitsland een ,,zelfbewuste middelgrote macht'' is die internationaal een eigen koers vaart. ,,Buitenlands beleid wordt in Berlijn gemaakt en nergens anders.''