Bellen met Vader Abraham

Pierre Kartner alias Vader Abraham (70) heeft opnieuw succes met zijn Smurfenlied, het lied waarmee hij in 1977 de wereld veroverde. De `heavy remix' die hij onlangs opnam samen met de Belgische formatie Dynamite (bekend van `Ik heb een toeter op mijn waterscooter') is dit weekeinde doorgedrongen tot de toptien van de Vlaamse hitparade. Na dit succes zal het Smurfenlied binnenkort ook worden uitgebracht in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Van het Smurfenlied zijn al 13 miljoen exemplaren verkocht. Bent u niet verbaasd over het succes?

,,Nee, het is een blijvend kinderlied, een klassieker. De mensen die 28 jaar geleden naar het lied luisterden, hebben nu kinderen die ervan genieten. Toen ik onlangs in Vlaanderen optrad, hoorde ik het moeders zeggen: `Dat is nu die man van de Smurfkes, die kinderen die door het heelal zweven.' En als de Belgische radio niet zo chauvinistisch zou zijn en het lied gewoon draaide, dan hadden we allang op de eerste plaats gestaan.''

De Belgische band Dynamite noemt het `een droom' om samen met u op te treden. Jonge mensen die met een bejaarde Hollandse zanger op toneel willen staan.

,,Door Dynamite is het een beetje heavy versie van het Smurfenlied geworden, met veel moderne 2005-grappen erin. Misschien past dat niet zo goed bij mijn leeftijd. Maar je bent zo oud als je je voelt. Ik ken mensen van veertig die allang zeventig zijn. Ik voel me jong. Vannacht zal ik pas om half drie mijn bed in rollen. Om acht uur sta ik gewoon weer op om met de honden het bos in te gaan. En daarna kruip ik achter de piano om een nieuw lied te componeren.''

Past het bij de tijdgeest, een lied over blauwe dwergen?

,,Het zijn tijden van terroristische aanslagen. Heintje Davids zei het vroeger al: `In tijden van oorlog hebben artiesten het meeste werk.' De mensen zoeken hun heil in pretparken en ander amusement. Een leuk zomers liedje kan mensen al opmonteren. De smurfen geven wereldwijd het voorbeeld van vreedzaam samenleven. Dat zouden jullie je bij de krant ook moeten realiseren. Minder oorlog en meer kievitseieren op de voorpagina, dat is goed voor de oplage.''

U heeft talloze liedjes geschreven. Was u eigenlijk niet blij eindelijk verlost te zijn van die smurfen?

,,Ik heb dat lied al zeker dertien miljoen keer gezongen. Maar ja, te veel goede dingen worden door het slechte verdreven. Ja, ik heb andere liedjes gemaakt waar ik liever aan zou worden herinnerd. Aan de ander kant: tot in Mexico kennen de mensen mij door mijn Smurfenlied. Het is een kruis dat ik graag draag, een kruis van marsepein.''

En nu opnieuw de wereld veroveren?

,,Vanuit Duitsland regent het telefoontjes. Als je daar ooit nummer één hebt gestaan, blijf je voor altijd een ster. We gaan een Duitse versie uitbrengen. Daar verheug ik me op. Lekker knallen en blitzen bij de oosterburen. Sta ik op mijn zeventigste straks na dertig jaar weer tussen jonge generaties in de hitparade.''

    • Arjen Ribbens