Akkoord over Atjeh

Vertegenwoordigers van de Indonesische regering en leiders van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) hebben vanochtend in de Finse hoofdstad Helsinki een vredesakkoord getekend. Met het akkoord moet een eind komen aan een burgeroorlog in de opstandige Indonesische provincie die bijna dertig jaar heeft geduurd en aan ruim 12.000 mensen het leven heeft gekost.

Volgens het verdrag moeten de strijders van GAM hun wapens inleveren. Alle opstandelingen krijgen amnestie. Op lokaal niveau mag de GAM, die haar eis voor volledige onafhankelijkheid heeft laten vallen, een eigen politieke partij oprichten. Die moet het politieke programma van de rebellen vertolken. Tegelijkertijd wordt de bewegingsvrijheid van het Indonesische leger in Atjeh beperkt. Uit verscheidene Aziatische landen en uit de Europese Unie zijn waarnemers naar de provincie afgereisd. Zij gaan toezicht houden op naleving van de overeenkomst.

Aan het akkoord gingen vijf rondes van onderhandelingen vooraf. De voormalige Finse president Martti Ahtisaari speelde een belangrijke bemiddelende rol in het conflict. Beide partijen kwamen tot elkaar na de tsunami van 26 december. Hierbij kwamen 131.000 mensen om op Sumatra, de meesten in de provincie Atjeh.

Hoop op vrede: pagina 5