Wie wil terugkeer van Marko Milosevic?

Wie of wat zit er achter de intrekking van de aanklacht tegen Marko Milošević, de naar Moskou gevluchte zoon van ex-president Slobodan Milošević? De Servische media staan bol van de speculaties.

Tot deze week lag er in Požarevac, woonplaats van Marko en geboortestad van zijn ouders, een aanklacht uit maart 2000. Toen was vader Milošević nog volop aan de macht en beheerde zoon Marko in Požarevac het grootste pretpark van de Balkan en een disco. Hij gedroeg zich als een lokaal keizertje dat ongestraft zijn gang kon gaan, en die ook ging.

Daarvan kon die maand Zoran Milovanović meepraten. Hij was activist van Otpor, een losse beweging die met veelal ludieke acties het regime belachelijk maakte. Milovanović had de pech in handen van Marko te vallen. Bijgestaan door zeven lijfwachten dreigde deze hem met een kettingzaag aan stukken te snijden en zijn lijk in de Donau te gooien als Milovanović niet zou vertellen wie er achter Otpor zat. Uiteindelijk bleef Milovanović ongedeerd. Na afloop diende hij een aanklacht in tegen Marko en de lijfwachten. In de herfst van 2000 viel het regime van vader Slobodan en kon de procureur in Požarovac werk maken van de aanklacht. Marko wachtte dat niet af: hij vluchtte naar Rusland en woont daar nog steeds.

Begin deze week trok Milovanović opeens de aanklacht in. Hij kon zich niet meer herinneren of Marko hem met die kettingzaag had bedreigd. Marko is nu vrij om – zoals het blad Blic schreef – in Požarevac zijn zakelijke activiteit weer op te nemen en ,,wraak te nemen op zijn vijanden''.

Sindsdien staan de media in Servië bol van de speculaties. Werd Milovanović er met dreigementen toe gebracht de aanklacht in te trekken? Werd hij gechanteerd? Werd hij betaald? Stond hij onder druk – en zo ja, van wie?

Volgens sommige media zit Bogoljub Karić achter de zaak. Karić werd onder Milošević steenrijk en heeft een eigen partij. Hij leidt volgens sommigen de campagne die Milošević' familie – zoon Marko en eega Mira Marković, eveneens naar Moskou gevlucht – naar Servië terug moet brengen.

Mladjan Dinkić, minister van Financiën, die de intrekking van de aanklacht tegen Marko beschouwt als ,,het grootste schandaal in Servië in jaren'', wil uitzoeken of, en zo ja door wie, de procureur in Požarevac onder druk is gezet – om hem de laan uit te sturen als blijkt dat de man voor die druk is gezwicht. Oud-minister van Justitie Vladan Batić wist te melden dat de intrekking van de aanklacht tegen Marko telefonisch is afgesproken tussen premier Vojislav Koštunica en de in Den Haag gevangen zittende Slobodan Milošević. Koštunica zou Milošević hebben beloofd ervoor te zorgen dat de aanklachten tegen Mira en Marko worden ingetrokken als Milošević' socialistische partij zijn minderheidsregering helpt overleven.

De aanklachten tegen Marko's lijfwachten zijn niet ingetrokken – hun rol kan Milovanović zich kennelijk nog wel herinneren.