Vega-grill

Het blijft niet eeuwig regenen, voorspelt Marjoleine de Vos vanuit haar trui, en legt vast uit hoe je groenten grillt

De grill. Ha! De verroeste, verregende grill. Dat zinloze ding. Met die nutteloze houtskool en die stomme aanmaakblokjes.

Zodra het een poosje regent, bespringen een mens zulke gedachten. Maar dat zijn verkeerde gedachten. Ten eerste blijft het niet eeuwig regenen. Ten tweede blijft het niet eeuwig koud. Ten derde bestaan er truien. Ten vierde is een vuurtje wat behaaglijk op een wat koelere avond. Ten vijfde kunnen sommige dingen ook heel goed geroosterd worden zonder dat je erbij gaat zitten.

De aubergine bijvoorbeeld. Laatst was het grillvuur pas echt goed en mooi toen we de vis al helemaal op hadden, zo gaat het meestal, als je klaar bent heb je de ideale beginsituatie, en omdat we het toch jammer vonden van al die schitterende grijzig, gloeiende houtskool legde ik de aanwezige aubergine erop, zette de grill in het gras, deed het deksel erop en dacht: morgen zie ik wel.

En de volgende dag: een prachtige, gare, rokerige aubergine. De ideale aubergine om melitzanosalata mee te maken, of baba ganoesj of een ander mediterraan gerecht dat op hetzelfde neerkomt, namelijk gestampte, gegrilde aubergine met zout en olijfolie en naar keuze knoflook, munt, oregano, tahinpasta, gedroogde peper enz.

En zou je het expres willen doen, hele gegrilde aubergines, dan hoeft dat natuurlijk niet per se 's nachts. Je kunt op elke willekeurig moment, als het niet hard regent tenminste, een niet al te groot vuurtje in de barbecue maken, dat wat tot bedaren laten komen, en een paar ingeprikte aubergines erop leggen met het deksel op het grilletje. Kun je gewoon intussen zelf binnen met thee en taart en een boek jezelf gaan zitten wijsmaken dat het ook best leuk is als het in augustus géén mooi weer is. Voor taartenbakken is het nu trouwens ideaal weer: overal fruit en geen reden om buiten iets te gaan doen. Al die pruimen, perziken, zwarte bessen (had daar laatst eerst een niet te zoete jam van gemaakt, met het halve gewicht van de bessen aan suiker, en die jam dik op een zandtaartbodem gesmeerd en daarbovenop van Griekse yoghurt, ricotta, twee eieren en wat basterdsuiker een dekje gemaakt – heerlijke taart! en leuk werk!). Maar we moeten grillen.

Courgette kun je ook heel lekker grillen, maar niet in zijn geheel: in plakjes. Kan met aubergine ook trouwens, al vind ik gegrilde aubergine in plakjes gauw erg droog, dan moet er daarna wel een saus over. Gember-honingsaus met rode peper bijvoorbeeld. Courgette is lekker vochtig en leent zich dus prima voor grill. Even in olie en citroensap gemarineerde champignons die je met courgettes en kleine stukjes heel rijpe rode paprika aan spiesjes rijgt is ook niet slecht. Wat feta erbij, een paar ook op de grill warm gemaakte pitabroodjes of ander plat brood – zie de blije vegetariër in zijn grote trui met zijn warme sokken! En na vegetarisch eten smaakt een machtige, eventueel nog lauwwarme taart júist goed. Dus dat is twee keer boffen.

    • Marjoleine de Vos