Theater A'damse Bos in geldnood

Door de aanhoudende regen en koude dreigt het openluchttheater in het Amsterdamse Bos kopje onder te gaan. Het publiek blijft massaal thuiszitten dit jaar. Mocht de tweede helft van de reeks voorstellingen zo slecht lopen als de eerste, dan zal het twintig jaar oude toneelgezelschap zijn rekeningen niet meer kunnen betalen. De directie van het theater heeft donderdag in een brief noodsteun gevraagd aan de gemeente Amsterdam.

Het theater zou gemiddeld zo'n duizend bezoekers per avond moeten trekken. Dat is nu ingezakt naar vierhonderd per avond. Het gratis bostheater leeft voor de helft van eigen baromzet, boekjesverkoop, en van de `bedelronde': na afloop gaan de toneelspelers met een emmertje rond. Gemiddeld haalt het theater zo per seizoen 220.000 euro eigen inkomsten binnen. Nu, op de helft van het seizoen, heeft het gezelschap nog maar 58.000 euro opgehaald. Woordvoerder Dorothy Zon van het theatergezelschap: ,,Los van de kleinere aantallen, geven de mensen dit jaar ook beduidend minder. Als het de hele dag mooi weer is geweest, zijn de mensen guller dan als ze met zijn allen hebben staan blauwbekken onder een stuk plastic.''

Volgens het KNMI heeft het de laatste helft van juli buitensporig veel geregend in de buurt van het Amsterdamse Bos: 87 millimeter, terwijl het gemiddelde op 33 millimeter ligt. De eerste tien augustusdagen zijn volgens het weerinstituut niet natter dan anders, maar het is wel veel kouder dan normaal, met een daggemiddelde van 18 graden in plaats van het gebruikelijke 22 graden.

Volgens Zon van het openluchttheater was 2004 ook al een mager jaar, waardoor de geldreserves uitgeput raakten. Theater het Amsterdamse Bos wordt onder meer gefinancierd door Schiphol, het VSB Fonds, de KPMG, de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland. Autan en Max Havelaar sponsoren in natura: gratis muggenstiften, koffie en thee.

Momenteel speelt in het bos Tsjechovs toneelstuk Ivanov, in een decor van knusse moestuintjes en elf op elkaar gestapelde stacaravans, deels rijp voor de sloop. De caravans kostten volgens Zon niets, maar zijn wel duur om te verwijderen. Belangstellenden kunnen na de laatste voorstelling op 3 september gratis een stacaravan meenemen. Wel zelf voor vervoer zorgen.

    • Wilfred Takken