`Textielimporteurs wilden quota niet omzeilen'

Het probleem van de miljoenen truien en broeken van Chinese makelij die de Europese Unie niet binnen mogen, is niet veroorzaakt door importeurs die nog snel voor de invoering van quota hun slag wilden slaan. Dat zei staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) gisteren na afloop van een gesprek met vertegenwoordigers van de kledingimporteurs op haar ministerie. ,,Ik sluit niet uit dat sommige importeurs dat hebben gedaan, maar het overgrote deel is te goeder trouw.''

Van Gennip neemt hiermee afstand van het standpunt van Europees Commissaris voor handel Peter Mandelson. Ze wil op korte termijn met Mandelson praten over een oplossing voor de problemen.

De importeurs vrezen een schade van tientallen miljoenen en mogelijk faillissementen omdat zij hun reeds bestelde en betaalde goederen niet mogen inklaren. In de hele EU ging het volgens de stand van gisteren om 54,6 miljoen truien en 8,7 miljoen broeken.

De problemen zijn ontstaan nadat begin dit jaar bleek dat de per 1 januari met China overeengekomen vrijhandel zou leiden tot een lawine van Chinees textiel op de Europese markt. Daarop besloten China en de EU op 10 juni om tot 2008 voor tien categorieën textiel (waaronder truien en broeken) weer met quota te gaan werken. Maar de regeling, die op 12 juli inging, heeft onvoldoende rekening gehouden met de reeds eerder bestelde, en verscheepte hoeveelheden, aldus de kledingimporteurs.

Eerder deze week beschuldigde Mandelson importeurs ervan ,,massale zendingen truien en broeken te hebben verscheept om die goederen onder de afrastering door Europa in te krijgen''. Volgens Van Gennip heeft Brussel de gevolgen van de quota onderschat. ,,De bedrijfstak kan met quota leven, maar moet daar wel op kunnen anticiperen.''

Van Gennip stelt als oplossing voor de gerezen problemen voor alle bestellingen van vóór 29 april – de datum waarop Mandelson een onderzoek liet beginnen naar de gevolgen van de textielimporten uit China – niet mee te laten tellen voor de quota. Ook het naar voren halen van quota voor volgend jaar of het uitwisselen van quota voor verschillende textielproducten kunnen volgens haar als oplossing dienen.

De staatssecretaris wil verder binnen de EU een coalitie smeden van landen die net als Nederland problemen hebben om hun winkels momenteel te bevoorraden met Chinees textiel.