Texelse kwark met zomers fruit

Een tour d'horizon van ambachtelijk culinair Texel kan niet om Sint Donatus heen, een boerderij in Den Hoorn die al zo'n dertig jaar zuivel bereidt op antroposofische grondslag (www.sintdonatus.nl). Sint Donatus is de patroonheilige van donder en bliksem. Texelse bedrijven hebben vaak te maken met inslagen. Dit lot is Sint Donatus bespaard gebleven sinds de adoptie van haar naam. Vergis u niet, dit mag soft klinken maar de boerderij opereert gestaag en intensief. Er werken professionals, vrijwilligers, mensen op zoek naar werkervaring en gehandicapten. De helft van de zestig hectaren is gereserveerd voor het weiden van vijftig koeien. De andere helft dient voor het verbouwen van onder meer tarwe, gerst, snijmaïs en mosterdzaad, en voor het uitvoeren van experimenten. Je kunt de boerderij gratis bezoeken. Waddenproducten kopen in de winkel of koffie drinken met gebak. De medewerkers verzorgen excursies op bepaalde dagen. Kinderen mogen met schepnetjes in de sloten vissen. Punt van aandacht is het waterbeheer. Hoe houd je op Texel voldoende zoet water? U krijgt er alles over te horen. Vroeg in de ochtend wordt een deel van de melk ontroomd voor het maken van magere kwark en melk. De rest is bestemd voor de bereiding van slagroom, yoghurt, crème fraîche en ijs, allemaal biologisch. En voor het maken van volle kwark: de melk wordt gepasteuriseerd, van stremsel en zuursel voorzien, blijft een etmaal rijpen en lekt dan uit in kaasdoek. Zo soepel en smaakvol hebt u kwark nog nooit geproefd. De zuivel van Sint Donatus is buiten het eiland te koop in natuurvoedingswinkels, in verpakking met het logo van Waddengoud en opdruk van zeehondjes. Ook duindoornsiroop (waarover een volgend keer) is daar te krijgen.

Het recept: Schep de kwark in vier schaaltjes en schenk er wat duindoornsiroop of -saus over, of een beetje honing. Verdeel hier het fruit over (aardbeien eventueel kleingesneden). Eenvoudig, maar goed voor een zomeravond. En uitermate gezond.

    • Annelène van Eijndhoven