Terughakken

`Iedereen wil scoren, de beste zijn, beroemd worden', zegt Ad Lagendijk (`Wij Nederlanders hakken terug', W&O 6 aug). `Opeens schiet het door je heen: hij doet wat ik gedaan heb zonder naar mij te verwijzen. [...] Dan moet je keihard terugmeppen.'

Wat is dit voor idiote situatie? Het lijkt nog het meest op te veel ratten in een te kleine kooi waar ze elkaar tot bloedens toe te lijf gaan. De conclusie is duidelijk: er zijn te veel fysici en te weinig echte vragen in de fysica om het kolossale budget dat ze krijgen op een nette manier op te maken. `Als ik weet dat er kapers op de kust zijn gaat het naar een tijdschrift van lagere rang. Die publiceren sneller dan PRL. Ik heb ooit meegemaakt dat een artikel van ons daar back to back met dat van een concurrerende groep verscheen, terwijl wij een paar maanden eerder waren. Dat is niet leuk.' Ik zou zeggen: dan wachten we wel een paar maanden en kunnen we ons geld beter anders besteden. Waarom zou de overheid het macho-gedrag van Ad Lagendijk moeten financieren? Laten we minder geld uitgeven aan onderzoekers die de bom op Hiroshima als een interessant fysisch experiment zagen en meer aan maatschappelijk gemotiveerde onderzoekers die er bijvoorbeeld op uit zijn om de Basken, de Tsjetsjenen, de Afghanen en de Somali's hun zelfrespect terug te geven en daarmee onze veiligheid te vergroten.