Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Indië-herdenking. Rechtstreeks verslag van de Indië-herdenking aan de Teldersweg in Den Haag waar herdacht wordt dat 60 jaar geleden Japan capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog kwam. Koningin Beatrix zal de plechtigheden bijwonen. Ook een gesprek met universitair hoofddocent Elsbeth Locher Scholten over de geschiedenis van koloniaal Indonesië. Maandag, Ned.2, 11.50-14.00u.

DOCUMENTAIRE

Dokwerk: The making of Teuntje. Herhaling uit vorig jaar van het portret van een 14-jarig meisje op zoek naar haar vader die zaaddonor is geweest. Twee zusjes laten hun gedachten gaan over hun mogelijke vaders. Nikki weet niet wie haar donor is en overweegt een DNA-test. Teuntje daarentegen vertoont sterke gelijkenis met één van de mogelijke vaders. Ned.3, 14.00-14.50u.

ZDF Expedition. Voor het eerst in de geschiedenis treedt een cameraploeg in de voetsporen van de Duitse conquistadores tijdens hun zoektocht naar goudschatten in de nieuwe wereld, meer dan vijfhonderd jaar geleden. ZDF, 19.30-20.15u.

Panorama special. Naar aanleiding van de aanslagen op het Londense openbaar vervoer een reportage over hoe Engelse moslimleiders omgaan met de toename van het islamistisch geweld. BBC1, 23.15-24.00u.

AMUSEMENT

Namens André. Zie tv-vooraf. Ned.2, 21.35-22.10u.

Zomergasten: Maria Goos. Schrijfster van de televisieseries Pleidooi en Oud geld en de toneelstukken Familie en Cloaca Maria Goos besteedt in gesprek met Connie Palmen aandacht aan de tv-serie Schaep met de 5 Pooten (1970, Showroom (1979), paus Johannes Paulus, Ischa Meijer, Catherine Keyl, en Beach Boy Brian Wilson. Haar keuzefilm is Russische film Burnt by the Sun van Nikita Mikhalkov. Ned.3, 20.30-23.35u.

SPORT

Studio voetbal. Trainer en technisch directeur van PSV Guus Hiddink praat o.a. over de voetbalwereld, Champions League, kunstgras, zijn benoeming als bondscoach van Australië en het selectiebeleid van bondscoach Marco van Basten. Ned.2, 22.55-23.45u.

FILM

The Four Musketeers / The Revenge of Milady (Richard Lester, 1975, Spanje/Panama). Kleurrijk en ironisch vervolg op The Three Musketeers van hetzelfde team is volgens de liefhebbers iets minder attractief. Weelderige rolbezetting met Oliver Reed, Raquel Welch, Richard Chamberlain, Faye Dunaway, Geraldine Chaplin, Charlton Heston. BBC2, 14.50-16.35u.

My Father the Hero (Steve Miner, 1994, VS). Gérard Depardieu prolongeert zijn rol van gescheiden vader en is het enige lichtpuntje in Amerikaanse remake van Franse komedie Mon père, ce héros (Gérard Lauzier, 1992). Tijdens een vakantie neemt zijn tienerdochter de badgasten in de maling door te doen alsof zij zijn minnares is. Veronica, 18.50-20.30u., onderbroken door reclame.

A Knight's Tale (Brian Helgeland, 2001, VS). Middeleeuwse actiefilm is botte variant op de American Dream: rietdekkerszoon schopt het tot ridder. Geen middeleeuwse muziek, maar rocknummers van o.a. Queen en David Bowie. Talpa, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

The Mask of Zorro (Martin Campbell, 1998, VS). Antonio Banderas wordt door de gepensioneerde Zorro Anthony Hopkins opgeleid tot nieuwe gemaskerde held en zet zich in voor het onderdrukte Mexicaanse volk in een ondanks de milde zelfspot wat anachronistische swashbuckler. BBC1, 21.00-23.00u.

The Remains of the Day (James Ivory, 1993, VS). Anthony Hopkins en Emma Thompson zijn voortreffelijk in met flair en zwier gemaakte verfilming van Kazhuo Ishiguro's gelijknamige, met de Booker Prize bekroonde roman, over een butler die zich in de Britse jaren dertig zo volmaakt als butler heeft opgesteld dat hij in 1958 nog steeds niet weet hoe hij moet leven. Ook met James Fox, Christopher Reeve, Hugh Grant. Ned.1, 22.45-0.50u.

Oetomlionnije solntsem / Soleil trompeur / Burnt by the Sun (Nikita Michalkov, 1994, Rusland/Frankrijk). De regisseur van o.a. Vijf avonden en Oblomov kan moeilijk zijn nostalgie verhullen naar het even bittere als glorieuze Sovjet-verleden in met Oscar voor beste niet-Engelstalige film bekroond drama over gezelschap zorgeloze intellectuelen anno 1936, aan de vooravond van de grote zuiveringen. Een charmante bezoeker ontpopt zich tot agent van de Tsjeka, de geheime politie. Met Michalkov zelf en Oleg Mensjikov. Keus van Zomergast Maria Goos. Ned.3, 23.35-24.00u.

RADIO

De andere wereld. Tweede aflevering in een serie van vier over de vraag welke invloed `angst' onze samenleving beïnvloedt. Vanmorgen met ex-tbs'er Humphrey Ludwig die negen jaar in verschillende tbs-klinieken zat voor de doodslag op zijn vriendin. Radio 1, 7.05-8.00u.

Vroege vogels. Onder meer aandacht voor nieuwe boeren met Tweede-Kamerlid Luuk Blom van de PvdA en professor Jan Douwe van der Ploeg. Verder Hanneke Sevink over de boomvalk en de vervuilende activiteiten van stomerijen. Radio 1, 8.08-10.00u.

OVT. In het eerste uur aandacht voor de historicus Pieter Jan Bouman die gezien wordt als de schoolmeester der eenzamen. In het tweede uur een herhaling van de radioserie uit 1989 over de naoorlogse wederopbouw. Radio 1, 10.04-12.00u.

Opium. Tekstschrijver en cabaretier Hans Dorrestijn viert dit jaar zijn 65ste verjaardag èn zijn dertigjarig jubileum. Hij vertelt over zijn verzamelde liedteksten in het boek Nu de liefde me zo tegenzit en de twee dvd's van zijn voorstellingen met Martin van Dijk. Radio 1, 19.04-20.00u.