Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een reportage over de mogelijke terugkeer van ex-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers als directeur van het Gelredome in Arnhem. Ned.3, 22.10-22.35u.

DOCUMENTAIRE

Taming the Beast: Inside the War on Cancer. Over het onderzoek naar kanker in Amerika. Meer dan dertig jaar na de `oorlogsverklaring' aan deze ziekte lukt het nog steeds niet om de ziekte te bestrijden en kost het dagelijks zo'n 1500 Amerikaanse levens. Dr. Sanjay Gupta bezoekt het M.D. Anderson Cancer Center in Houston waar iedere dag duizenden patiënten, specialisten en verpleegkundigen vechten tegen kanker. CNN, 12.00-12.30u. & 23.00-23.30u. en herhaling morgen om 14.00 en 19.00u.

Terzake zomer: Lekkers van bij de Chinees. Reportage over wat de politie in Parijs allemaal meemaakt op het gebied van voedselhygiëne, met name de leveranciers van Chinese gerechten. Canvas, 20.00-20.50u.

The guinea pig club. Over een exclusieve drankgelegenheid voor piloten uit WO II die zwaar verbrandden tijdens hun strijd. De naam van de club verwijst naar de experimentele chirurgische behandelingen die ze ondergingen. BBC2, 20.35-21.35u.

PRAATPROGRAMMA

Spraakmakende zaken. Gesprek met de correspondent van het NOS-journaal Step Vaessen over de tsunami die vorig jaar 26 december Zuid-Oost Azië trof. Ze stond erbij en keek ernaar. Door haar indringende reportages leefde Nederland in die dagen mee met de slachtoffers en hun nabestaanden. Ook een discussie over de vraag of het geld dat door giro 555 ná de tsunami werd opgehaald, goed wordt besteed. Ned.1, 20.30-21.15u.

Tv-show. Herhalingen en terugblikken op uitzendingen met de Amerikaanse Playboy-baas Hugh Hefner, Hillary Clinton en RTL-correspondent Max Westerman. Ned.2, 21.00-21.55u.

FILM

America's Sweethearts (Joe Roth, 2001, VS). Romantische komedie zou graag een genadeloze satire zijn op Hollywood en het moderne star system. Billy Crystal en Julia Roberts proberen mega-film van in scheiding liggende sterren Catherine Zeta-Jones en John Cusack te redden. RTL5, 20.00-22.00u., onderbroken door reclame.

Astérix et Obélix contre César (Claude Zidi, 1999, Fr./Dld/It). Peperdure live-action-film over de striphelden van Goscinny en Uderzo. Geavanceerde computertrucage laat Romeinen door het luchtruim duikelen, Obelix (Gérard Depardieu) een olifant optillen en Asterix (Christian Clavier) op krokodillen surfen. RTL7, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

What Women Want (Nancy Meyers, 2000, VS). Nadat een haardroger in zijn badkuip is gevallen, kan reclameman Mel Gibson hóren wat vrouwen denken. Mild-feministische komedie benut melodramatische mogelijkheden van dit gegeven effectiever dan de komische. Met actrice Helen Hunt als Gibsons chef. Net5, 21.00-23.25u., onderbroken door reclame.

Harrison's Flowers (Elie Chouraqui, 2000, Frankrijk). Visieloos, in het voormalige Joegoslavië van eind 1991 gesitueerd oorlogsdrama is eigenlijk een liefdesgeschiedenis waarin Andie MacDowell zoekt naar haar rond Vukovar verdwenen man, oorlogsfotograaf David Strathairn. Ned.3, 22.35-0.45u.

.Shakespeare in Love (John Madden, 1998, VS/Groot Brittannië). Historisch-romantische komedie over Shakespeare plukt te hooi en te gras uit diens Verzameld Werk en vertoont ironische parallellen met vooral Romeo & Juliet. Joseph Fiennes speelt de toneelschrijver als een geprangd genie dat zijn inspiratie bij elkaar jatte. Toneelgekke aristocrate Gwyneth Paltrow ontpopt zich tot zijn muze. Goed voor zeven Oscars. BBC2, 22.35-0.30u.

.A Bronx Tale (Robert De Niro, 1993, VS). Charmant regiedebuut van Robert De Niro naar de jeugdherinneringen van Chazz Palminteri aan de Newyorkse wijk in de jaren zestig. Negenjarige zoon van vlijtige buschauffeur De Niro wordt beschermeling van moralistische maffiabaas (gespeeld door Palminteri zelf). Canvas, 23.15-1.10u.

.The Right Stuff (Philip Kaufman, 1984, VS). Adaptatie van Tom Wolfe's boek over de eerste Amerikaanse ruimtevaarders van het Mercury-project en hun idool, testpiloot Chuck Yeager, werd een overdonderend Amerikaans epos over heldendom-vóór-Vietnam, met licht-ironische aandacht voor de sociale en psychologische achtergrond der hoofdpersonen. Met Sam Shepard, Ed Harris. Veronica, 23.45-3.15u., onderbroken door reclame.

RADIO

Knetterende letteren. Hoogtepunt uit het afgelopen seizoen met vanmiddag een gesprek met de 65-jarige schrijver Jeroen Brouwers. Eem gesprek over Hij vertelt over zijn voorliefde voor afgelegen plekken aan de rand van de wereld, het schrijverschap en waarachtige woede als motor van de polemiek. 747AM, 14.02-15.00u.

Yin en Yang spelen pingpong. Eerste deel van een tweeluik waarin journalist, scenario-schrijver, leraar en vertaler Lou Brouwers op zoek gaat naar de wortels van het Chinese tafeltennis. Hij belandt in de kungfu-tempel Shaolin en praat o.a. met de vader van het Chinese tafeltennis, de chefcoach van het nationale team en baas van het kungfu-instituut. 747AM, 15.02-15.40u.

Opium. Regisseur en acteur Hans Croiset vertelt over zijn plannen voor een nieuw toneelgezelschap en zijn werk voor het nieuwe seizoen. Hij speelt de rol van koning Philips in Don Carlos en regisseert het stuk One flew over the cuckoo's nest. Radio 1, 19.04-20.00u.

Zomerfestival. Opnamen van het concert uit 1988 van Leonard Cohen in het Muziektheater in Amsterdam. Met o.a. de nummers Suzanne en So Long, Marianne. Radio 2, 22.04-23.00u.