Stakingen ontwrichten British Airways

Stakingen tijdens de zomer zijn bij British Airways een ritueel aan het worden. De luchtvaartmaatschappij heeft vele passagiers op hun bagage laten zitten. Het is de derde opeenvolgende zomer dat British Airways met zulke ontwrichtingen kampt. Ditmaal hebben de vakbonden wel een heel flauw excuus. Zij staken uit solidariteit met de 600 werknemers die werden ontslagen bij Gate Gourmet, het onafhankelijke Amerikaanse bedrijf dat de voedselvoorziening bij British Airways verzorgt. Een deel van de verontwaardigde ex-werknemers wordt vertegenwoordigd door de Transport and General Workers Union (TGWU), een van de grootste vakbonden bij British Airways.

Misschien denkt TGWU dat zij British Airways ertoe kan brengen druk uit te oefenen op de eigenaren van Gate Gourmet om de arbeidsomstandigheden te verbeteren - of zelfs de catering weer in eigen beheer te nemen. Maar de werkelijke reden kan ook het afvuren van een waarschuwingsschot op de aantredende topman Willie Walsh zijn. Die heeft een geduchte reputatie als bezuiniger opgebouwd bij de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus.

Het is niet makkelijk een conflict op te lossen waarbij een ander bedrijf betrokken is. De ontwrichting mag dan tot nu toe volgens BNP Paribas slechts 10 miljoen pond (14,6 miljoen euro) hebben gekost, de gevolgen voor de reputatie van British Airways kunnen in deze tijd van hogere tarieven door hoge olieprijzen veel ernstiger zijn.

Walsh treedt eind september aan. Het lijkt er niet op dat hij lang van zijn wittebroodsweken zal kunnen genieten.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Fiona Maharg-Bravo