Risicoduels?

Bij de start van het voetbalseizoen is het duel Ajax-ADO Den Haag dat morgen gepland stond, verschoven naar 7 januari 2006. De optie van spelen zonder publiek op neutraal terrein werd gisteren bij kort geding verworpen. Hoe te voorkomen dat het publiek wordt gedupeerd bij risicoduels?

Robert Langenbach, algemeen directeur ADO Den Haag: ,,Dit kun je voorkomen als de partijen (clubs, KNVB, politie en gemeentes, red.) die deelgenoot zijn in het overleg, beter hun huiswerk doen. Het kan niet zo zijn dat de burgemeester van Amsterdam een paar weken voor de competitiestart ineens een verbod oplegt waarbij hij zich beroept op moeilijkheden met de planning van politie-uren, terwijl het competitieprogramma al lang geaccordeerd was. In het knelpuntenoverleg voor de zomer was Ajax-ADO geen probleem. Ik kan me niet voorstellen dat Amsterdam niet wist wanneer evenementen als Gay Pride en Sail werden gehouden. Had men wat beter nagedacht, dan was deze discussie er nu niet. De procedure (met knelpuntenoverleg, red.) voor het vaststellen van het competitieprogramma is op zich goed. Complimenten aan de KNVB, want dat is een hele klus. Spijtig dat wij hier nu bij betrokken zijn, want we kunnen er niks aan doen. Wij hebben ons huiswerk wel gedaan en hebben geen probleem met het programma. De verhouding met de lokale overheid is goed. Gemeente en politie van Den Haag hadden lang van tevoren aangegeven dat de wedstrijd dit weekeinde niet in Den Haag gespeeld kon worden. En wedstrijden zonder publiek zijn een trieste zaak voor het betaald voetbal.''

Erwin, vice-voorzitter Onafhankelijke Fanclub Ajax (OFA): ,,Dat moet je vragen aan de overheid en de KNVB, die in een prestigestrijd zijn verwikkeld. Verschuiving naar januari was aanvankelijk niet mogelijk, omdat de competitie gelijk moet lopen. Met ons is niet overlegd. Wij werden er niet bij betrokken. Wij hadden een wedstrijd zonder publiek aan onze achterban niet kunnen uitleggen en zouden ook geen grip hebben gekregen op eventuele supportersacties. Op wedstrijden zonder publiek zijn we natuurlijk faliekant tegen, want voetbal zonder supporters is niks. We hadden wat meer flexibiliteit van de gemeente en de KNVB verwacht. Amsterdam had als reden dat er niet genoeg politie beschikbaar was, maar ze hebben te laat gereageerd. Ze hadden kunnen weten dat in dit weekeinde veel activiteiten waren gepland.''

Een woordvoerder van de burgemeester van Amsterdam Job Cohen, die de wedstrijd van morgen verbood wegens te weinig politiecapaciteit: ,,Wij blijven met alle partijen in overleg om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen. De reden voor het verbod was een capaciteitsprobleem bij de politie. Het gaat niet alleen om dit weekeinde, maar om de hele maand augustus. We hebben met Sail, Gay Pride en het Kwakoe Festival veel grote evenementen. We wilden toch flexibel zijn en niet vooraf de hele maand blokkeren voor risicoduels van Ajax. Dit is heel spijtig voor de supporters, maar we hadden niet kunnen voorzien dat we zoveel risicoduels in augustus zouden hebben. Het computersysteem voor het competitieprogramma houdt geen rekening met het feit of een wedstrijd een risicoduel is. Ajax-PSV hebben we al gehad en dan staan deze maand nog Ajax-Feyenoord en Ajax-Brøndby op het programma.''

Wouter de Kleyn, woordvoerder van Versatel dat dit seizoen de eredivisiewedstrijden live uitzendt (via satelliet en ADSL): ,,De voetbalfan is de grote verliezer. Hoe je dit moet voorkomen, is een zaak tussen de eredivisie en de gemeentes. Wij zijn er voor de registratie. Met of zonder publiek, wij zenden wedstrijden live uit. Natuurlijk hebben we liever volle tribunes dan wedstrijden zonder publiek. Maar we hadden zo'n duel, als de rechter niet anders had beslist, ook gewoon uitgezonden.''

    • Pieter de Vries