President Brazilië biedt excuus aan

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft gisteren openlijk zijn excuus aangeboden voor het corruptieschandaal binnen zijn partij en regering.

,,De regering en de Arbeiderspartij moeten om vergeving vragen aan het Braziliaanse volk'', zei Lula in een korte, rechtstreeks op televisie uitgezonden toespraak vanaf een podium voor zijn presidentiële ranch. De president voelt zich ,,verraden door de onacceptabele activiteiten waarvan ik niet op de hoogte was''. Lula zei dat hij ,,net zo kwaad was als alle Brazilianen''.

Enkele maanden geleden werd de Arbeiderspartij (PT) ervan beticht een groot aantal parlementariërs in het geheim zo'n 10.000 dollar per maand te hebben betaald voor politieke steun. De PT was in 1980 juist opgericht om een einde te maken aan de uitgebreide corruptiepraktijken in Brazilië. Het bestrijden van corruptie was een belangrijk element van de verkiezingscampagne van voormalig fabrieksarbeider en oud-vakbondsleider Lula.

,,Ik ben niet veranderd'', hield Lula de Brazilianen voor. ,,Als het binnen mijn macht lag, zou ik al lang de schuldigen hebben aangewezen. Ik heb vanaf het begin besloten dat niemand gespaard zal worden.''

Een gisteren gepubliceerde opiniepeiling wijst uit dat de president door de affaire veel van zijn populariteit heeft verloren – ook onder de arme bevolking die hem tot nu toe steunde. Winst bij de presidentsverkiezingen in oktober volgend jaar is daardoor minder vanzelfsprekend dan enkele maanden geleden. Als er op dit moment verkiezingen zouden worden gehouden, zou de populaire burgemeester van São Paulo, sociaal-democraat José Serra, die winnen.

,,Ik ben me bewust van de ernst van de politieke crisis'', zei Lula in zijn toespraak, die volgde op het nieuws dat ook Duda Mendonca, de man achter Lula's succesvolle verkiezingscampagne in 2002, betrokken was bij het schandaal. ,,Het raakt het gehele partijsysteem. Het is de plicht van de regering om te voorkomen dat de crisis de economie vergiftigt.''

Lula wees in zijn toespraak op de gunstige economische resultaten van zijn beleid. ,,Waar ik het meest trots op ben, gezien mijn achtergrond en vanwege mijn betrokkenheid bij het Braziliaanse volk, is de groei van de werkgelegenheid met 104.000 nieuwe banen per maand'', aldus de president. Zijn toespraak leidde echter niet onmiddellijk tot herstel van de nu al weken zwakke financiële markt. De beurs daalde met bijna 2 procent en ook de Braziliaanse munt werd minder waard.

In het parlement gaan inmiddels stemmen op om een afzettingsprocedure tegen Lula te beginnen. ,,We stellen geen politieke rechtszaak tegen de president voor, maar we denken wel na over die mogelijkheid'', aldus een links parlementslid. ,,We hopen natuurlijk dat het zo ver niet hoeft te komen.'' Parlementsvoorzitter Severino Cavalcanti acht het echter nog veel te vroeg voor een eventuele afzettingsprocedure.