Overlast door hevige regen

Regen- en onweersbuien veroorzaakten gisteren veel overlast, vooral het centrum van het land. Met name in Utrecht en het Gooi is veel regen gevallen, aldus het KMNI.

In de Grote Houtstraat in Haarlem werden acht winkels ontruimd, omdat de plafonds naar beneden dreigden te komen als gevolg van de regen. Dat heeft een woordvoerder van de politie gisteren gezegd. In Haarlem liepen een paar straten onder en kwam een aantal putdeksels omhoog.

Rotterdam werd geteisterd door een hagelbui. Sommige hagelstenen waren twee centimeter groot. De brandweer kreeg driehonderd meldingen over wateroverlast en omgewaaide bomen en rukte 75 keer uit. Ook kwamen net na de bui veel automatische brandmeldingen binnen, allemaal loos alarm. De melders gaan af door de trillingen in de lucht tijdens onweers- en hagelbuien.

De zakelijke internetaanbieder Luna moest stroom van de serverruimte in Rotterdam af halen omdat hemelwater in het gebouw liep. Van naar schatting een vijfde van de 1.700 klanten uit het midden- en kleinbedijf was de internetsite onbereikbaar en werkte de e-mail niet.

Later op de dag waren grote delen van Hilversum onbereikbaar doordat straten onderliepen door hevige neerslag. Vooral het centrum werd getroffen, aldus de politie, maar ook een aantal toegangswegen tot de stad werd afgezet. De hulpdiensten raadden automobilisten aan Hilversum te mijden. Na anderhalf tot twee uur was de situatie weer min of meer normaal.

De poldergemalen rond het Zuid-Hollandse Nieuwveen konden de grote hoeveelheid regen die in korte tijd viel, niet verwerken. Een aannemer plaatste in opdracht van het hoogheemraadschap van Rijnland op tien plaatsen noodbemalingen. Het waterschap verwacht dat de pompen de komende 24 uur moeten blijven malen. In en rond Nieuwveen viel in twee uur tijd 30 tot 50 mm water.