Modern

Begin augustus staat traditiegetrouw de UMW Scheveningen Bridgeweek op de kalender. Terwijl het toernooi- en wedstrijdbridge de laatste jaren te kampen heeft met een tanende belangstelling, vormt de `week' een gunstige uitzondering. Blijkbaar valt de festivalformule goed: tien dagen lang bridge in al zijn aspecten. Zo kon organisator Hans Metselaar vorige week zaterdag vol trots melden dat het gemengde parentoernooi een record aantal deelnemers kende. Van de 142 paren die dit onderdeel telde, betoonden uiteindelijk Bep Vriend en Anton Maas zich de sterksten. Het Amstelveense echtpaar bleef Mieneke Vliegenthart en Rob van den Bergh met neuslengte voor. Deze overwinning vormde een mooie opsteker voor Vriend. Nederlands beste bridgespeelster aller tijden moest deze zomer om gezondheidsredenen de Europese kampioenschappen aan zich voorbij laten gaan. Het gaat weer goed met haar, daarom is Vriend gelukkig weer opgenomen in het vrouwenteam dat eind oktober een gooi gaat doen naar de wereldtitel. Op dit spel uit de gemengde paren lieten Bep Vriend en Anton Maas zien hoe goed ze zijn ingespeeld:

Het sprongantwoord van 2♠ oogt misschien ouderwets – veel paren spelen een dergelijk antwoord tegenwoordig als zwak – maar daarna bedienden OW zich van alle snufjes van de moderne biedtheorie. Met 4SA vroeg oost naar het aantal sleutelkaarten. West gaf er drie aan. Vijfharten vroeg naar troefvrouw, 6♦ bevestigde het bezit ervan, alsmede ♦H. Zevenharten liet west kiezen tussen 7♠ en 7SA. Gezien haar overwaarde maakte Vriend het af op 7SA. Het grootslem leverde OW 90 procent op.

    • Jan van Cleeff