Meer muismaki's

Hij past in de palm van een hand, de nieuwe lemurensoort `Microcebus lehilahytsara'. Samen met de eveneens nieuw ontdekte `Mirza zaza' brengt deze muismaki het aantal bekende lemurensoorten op 49. Dat rapporteerden Duitse biologen deze week op een primatencongres in Göttingen.

Lemuren zijn halfapen en komen alleen op Madagaskar en de nabij gelegen Comoren-eilanden voor. Veel lemurensoorten stierven uit nadat de mens zich 1500 jaar geleden voor het eerst op Madagaskar vestigde. De overgebleven soorten zijn nog altijd ernstig bedreigd.

De muismaki's vormen een aparte groep binnen de lemuren. Ze zijn vooral 's nachts actief en hebben grote ogen om elk sprankje (maan-) licht op te vangen. `Lehilahytsara' betekent `goede man' in het Madagaskarees. Het is een eerbetoon aan de Amerikaanse bioloog Steve Goodman die al twintig jaar onderzoek doet in de bossen van Madagaskar. `Zaza' betekent `kind' en geeft aan dat de nieuwe soort kleiner is dan zijn familielid `Mirza coquereli'.