Libanon: radicale Bakri weer vrij

De islamitische geestelijke Omar Bakri Mohammed is vrijgelaten door Libanon. Bakri werd daar donderdag opgepakt. Een Libanese procureur-generaal heeft gistermiddag zijn vrijlating gemeld.

De radicale Bakri is onder andere door een publicatie in het Britse blad The Sunday Times van afgelopen weekeinde in opspraak geraakt. Zo zei hij volgens de krant dat hij na de aanslagen van 7 juli ,,erg gelukkig'' was geweest. Hij noemde de daders ,,de fantastische vier''. Overigens wordt Bakri er niet van verdacht banden te hebben met de mannen die de zelfmoordaanslagen pleegden.

De 45-jarige Bakri verliet het Verenigd Koninkrijk afgelopen zaterdag naar Libanon. Naar eigen zeggen was hij daar op vakantie, hij bezocht zijn moeder.

De Britse regering heeft gisteren bekendgemaakt dat Bakri geen toegang meer krijgt tot Groot-Brittannië. Bakri heeft veertien dagen om in beroep te gaan tegen deze beslissing. Een vriend van Bakri heeft tegenover persbureau AP gezegd dat Bakri het Britse besluit niet zal aanvechten.

Bakri, Syriër van geboorte, kwam in 1985 naar Groot-Brittannië, nadat hij door Saoedi-Arabië werd verbannen wegens ,,afvallige'' activiteiten. Hij benoemde zichzelf in Londen tot rechter van het shari'a-hof (islamitisch gerechtshof) en leider van de fundamentalistische Muhajiroun-beweging. Hij opereerde vanuit een modern kantoorgebouw in Noord-Londen, de organisatie had op haar hoogtepunt kantoortjes in vijfentwintig steden en achtduizend volgelingen.

,,Het staat vast dat de Britse maatschappij naar de afgrond van decadentie afglijdt'', zei Bakri in 1999 in een gesprek met deze krant. ,,Alcoholisme, drugsmisbruik, zedeloosheid, homoseksualiteit en egoïsme hebben een maatschappij gecreëerd die voortdurend in angst leeft. De oplossing is de wet van het land te vervangen door de wet van God.''